Scania rijdt autonome trucks met Ahola Transport • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Scania rijdt autonome trucks met Ahola Transport

Het Finse transportbedrijf Ahola Transport gaat als eerste transportbedrijf in Europa met semi-autonome trucks in een platoon op de openbare weg rijden. Dat doet het in samenwerking met Scania.

Ahola Transport Oyj gaat drie of vier elektronisch aan elkaar verbonden Scania’s achter elkaar laten rijden op diverse wegen in Scandinavië. Daarbij zullen alle trucks bemand zijn, maar de operator in de eerste truck controleert het platoon. De trucks die volgen rijden autonoom.

De proef van Ahola en Scania is niet de eerste, maar wel de eerste op de openbare weg. Om nieuwe technologieën op grotere schaal te zetten, moeten tegelijkertijd publieke acceptatie en wetgeving worden ontwikkeld. Proeven in actuele verkeerssituaties en wisselende weersomstandigheden zijn daarom essentieel. Deze overeenkomst vormen volgens Scania en Ahola een belangrijke stap in de richting van levensvatbare semi-autonome platooning.

Hans Ahola, CEO van Ahola Transport: “Voor ons is het belangrijk om de werkomstandigheden van onze chauffeurs te verbeteren met behulp van nieuwe technologie. De geplande oplossingen helpen ons ook om te voldoen aan de verwachtingen van klanten voor snellere leveringen en milieudoelstellingen. ”

In combinatie met platooning zullen nieuwe rijhulpfuncties zorgen voor tijdige levering door geoptimaliseerde routeplanning en een hogere gemiddelde snelheid. Daarmee verbetert de transportefficiency.  Naast de positieve milieueffecten van een verbeterde verkeersstroom, vermindert de lagere weerstand door platooning het brandstofverbruik en daarmee de koolstofemissies.

Deze nieuwe technologieën kunnen ook de rol van de vrachtwagenchauffeur vergroten, zegt Scania. Omdat de hoofdtruck het peloton bestuurt, kunnen chauffeurs in de volgende trucks bijvoorbeeld administratieve taken uitvoeren. Met meer flexibele regels voor rij- en rusttijden zou dit meer mogelijkheden voor chauffeurs in lange-afstandstransport kunnen bieden om naar huis terug te keren in plaats van in de vrachtwagen te slapen.

“Ahola Transport is een vooruitstrevend bedrijf dat digitalisering heeft omarmd om zijn transportactiviteiten en routeplanning te optimaliseren”, zegt Anders Dewoon, directeur van New Business Solutions bij Scania. “Met partners zoals Ahola Transport kunnen we samen nieuwe technologieën testen die deel zullen uitmaken van een toekomstig transportecosysteem en verifiëren dat het zowel effectief als veilig is.”

Eén reactie op “Scania rijdt autonome trucks met Ahola Transport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer