Ga naar hoofdinhoud

Scania zet eerste huisvuiltruck op waterstof in

Scania ontwikkelt samen met afvalbedrijf Renova een huisvuilchassis aangedreven door een brandstofcel. Daarmee is de aandrijflijn elektrisch, maar ook de afvalpers wordt elektrisch aangedreven.

“Scania is zeer geïnteresseerd in het opdoen van meer ervaring met brandstofcellen in de praktijk, bij de klant”, zegt projectmanager Marita Nilsson, verantwoordelijk voor Electric Powertrain Technology bij Scania. “Brandstofcellen vormen een veelbelovende technologie in de noodzakelijke decarbonisatie van transport.”

Vuilwagens werken vaak in woonwijken in de vroege uren van de ochtend. Met lagere emissies en geluid zijn elektrische voertuigen hier bijzonder aantrekkelijk. Renova en andere afvalverwerkingsbedrijven hebben eerder proeven uitgevoerd met elektrische vuilniswagens, maar dit is de eerste met brandstofcellen.

“Elektrificatie met brandstofcellen op waterstof is een zeer aantrekkelijk alternatief voor zware bedrijfsvoertuigen zoals vuilniswagens”, aldus Hans Zackrisson, hoofd van ontwikkeling bij Renova. “De trucks profiteren van alle voordelen van elektrificatie, maar wel met behoud van enkele van de beste aspecten van fossiele brandstoffen, namelijk bereik, diensturen en laadvermogen. ”

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Zweedse Energieagentschap en Stockholm Royal Institute of Technology. De waterstof Scania huisvuiltruck wordt naar verwachting eind 2019 / begin 2020 worden opgeleverd.

Scania heeft eerder aangekondigd dat het brandstofceltechnologie ontwikkelt in samenwerking met de Noorse voedselgroothandel Asko, die zijn productie-installatie voor duurzame waterstofbrandstof heeft geopend. Scania levert vier distributie brandstofcel trucks met een bereik van 500 km aan Asko.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer