Ga naar hoofdinhoud

Scania Zwolle: fakenews of toch feiten?

Het rommelt al langer bij Scania Zwolle. Er zijn geregeld stakingen en daarom zou het hoofdkantoor van Scania overwegen nieuwe productie in Frankrijk te plaatsen en Zwolle even links te laten liggen. Vakbond FNV beweerde woensdag dat deze berichtgeving ‘nepnieuws’ was, door Scania Zwolle zelf de wereld in geholpen om stakingen te ontmoedigen. FNV heeft het echter bij het verkeerde eind.

Het leek TTM.nl nogal ver gaan dat diverse vertegenwoordigers van Scania Production Zwolle glashard zouden liegen tegen regionale media, vooral omdat ze daarmee de zaak geen goed zouden doen en vroeg of laat, direct of indirect, hun eigen glazen zouden ingooien.

Daarom hebben we maar de beweringen van FNV neergelegd bij het hoofdkantoor van Scania in Södertälje en wat blijkt: FNV heeft het zelf bij het verkeerde eind.

“Scania heeft altijd al de werkwijze gehad om productievolumes te verdelen over de diverse assemblagelocaties. Dit wordt gedaan om optimaal gebruik te kunnen maken van de capaciteit die op dat moment beschikbaar is bij elk van deze assemblage-eenheden en wordt gemaakt ongeacht het productievolume wordt verhoogd of verlaagd. Scania heeft onlangs besloten om de dagelijkse productie in Europa verder te verhogen. Deze extra volumes worden geassembleerd in de assemblagelocatie in Angers, Frankrijk, die over de benodigde capaciteit beschikt. Dit is geen nepnieuws, maar een feit”, aldus woordvoerder Hans-Åke Danielsson van Scania.

Hij geeft aan dat er een aantal redenen zijn waarom Scania Zwolle momenteel niet kan voldoen aan het productievolume dat nodig is voor de Europese planning. “Scania Zwolle heeft door diverse oorzaken een achterstand opgebouwd, maar de stakingen hebben daar overduidelijk aan bijgedragen. Wij willen zekerheid hebben dat klanten hun trucks op tijd krijgen, en daarom hebben we voor de Franse assemblage-locatie gekozen. De fabriek in Angers heeft een stabiele output en bovendien de mogelijkheid om het dagelijkse aantal geproduceerde trucks te verhogen. Dat helpt Scania om de achterstand in leveringen aan klanten in te halen.”

5 reacties op “Scania Zwolle: fakenews of toch feiten?

 • H.J.

  Met dank aan de vakbonden

 • willem

  Scania zal toch wel op de hoogte zijn van de motivatie en werklust van de fransen ?

  Als er een land is waar men echt werkschuw is dan scoort Frankrijk hoog
  dus of men er op vooruit gaat is zeer de vraag

  Net even op Franceinfo gekeken , de stakingen en blokkades worden er ook op zondag niet minder op

  De deelnemers met de gele hesjes zijn echt King of de road !!!!!!!!!!, dat valt niet te ontkennen

 • Sander F.

  Beide artikelen lijken mij een waarheid (feit) te bevatten. In het ene komt er geen productievolume bij en in het andere gaat er geen productievolume af. Het is maar hoe je het brengt hè.

  Volgens mij is de échte vraag op welk capaciteitsniveau beide fabrieken draaien.. Die in Frankrijk kan best een stabiele output hebben.. als dat op, bijvoorbeeld, 70% van de maximale assemblagecapaciteit zit..

  Als Zwolle instabieler output levert.. maar wel op, bijvoorbeeld, 95% van de maximale productiecapaciteit zit.. (denk ook aan wat toeleveranciers maximaal kunnen produceren..) dan zou ik, vanuit Scania Zweden, ook kiezen voor Frankrijk.. dat lijkt mij dan beter te renderen op termijn,

 • bert

  de produktiedruk die steeds verder opgevoerd
  groot deel van personeel ingehuurd.
  flex werken. of dat nu uitkomt of niet

  t is makkelijk om de vakbonden de schuld in de schoenen te schuiven, zij vechten ook voor het overgrote deel wat hier mee te maken heeft, en niet lid is van de vakbond, en bij bereiken van resultaten dank je wel zegt.
  en daarnaast: scania zal er tzt wel achter komen dat de fransen het woord staken ook wel kennen, schouders er onder zetten bij hun iets heel anders betekent…

 • Eric

  Scania krijgt wat het verdient: de jarenlange arrogante houding van Scania t.o.v. haar klanten en (kennelijk dus ook) personeel betaald zich eindelijk uit.
  Het schofferen van klanten en personeel zit deze mensen in het DNA en ze denken er altijd mee weg te komen.
  Ik persoonlijk geloof gerust dat Scania “alles uit de kast” haalt, ook fakenews, om het eigen straatje schoon te vegen. Daarvoor heb ik als voormalige Scania klant genoeg met deze firma meegemaakt tot aan 5 jaar rechten aan toe…………..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer