Schmitz bespaart 25 procent CO2 met TransFormers oplegger • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Schmitz bespaart 25 procent CO2 met TransFormers oplegger

Opleggerfabrikant Schmitz Cargobull presenteerde vorige week tijdens haar jubileumfeest de testresultaten van een zeer innovatieve oplegger, waarmee de fabrikant een CO2-besparing van 25 procent realiseert. In TransFormers, zoals het project heet, participeren nog twaalf andere partners, waaronder de Nederlandse opleggerbouwer Van Eck.

Transformers vond de afgelopen vier jaar plaats onder auspiciën (en subsidie) van de Europese Commissie. Behalve Schmitz Cargobull participeerden ook DAF, Volvo, Van Eck, P&G, IRU, Bosch en onderzoeksinstituten Fraunhofer, TNO, VirtualVehicle, IFSTTAR, Fehrl en Uniresearch.

Het doel van Transformers was om met standaard trailerconcepten 25 procent CO2-besparing te behalen. Dat werd behaald met drie concepten die allemaal hun eigen sterke kant hebben. Bij alle drie de concepten kan het dak van de trailer aan voor- en/of achterzijde verlaagd worden. Met deze aerodynamische aanpassing kan 9 procent besparing worden behaald. De S.CS schuifzeiltrailer van Schmitz alleen is goed voor 4 procent CO2-besparing. Door het aanpassen

van de dakhoogte van de trailer kan ladinghoogte en -volume worden geoptimaliseerd. Een elektrische motor maakt het mogelijk een Hybrid-on-Demand trailer te maken. Hiermee wordt 6 procent CO2-besparing gerealiseerd. De elektrische accu’s, 22 kWh sterk,  onder de trailer worden opgeladen door regeneratie tijdens afdalen en remmen. Een nieuw EBS maakt brakeblending voor trailer en truck mogelijk. Ook is het mogelijk dat de accu’s ondersteuning geven aan de aandrijflijn van de vrachtwagen, maar ook aan componenten, bijvoorbeeld een koelmotor, waarmee de aandrijving van de truck ontlast wordt. Het totale elektrische systeem heeft een output van 80 kW en een koppel van 200 Nm. Het hybridesysteem heeft een extra gewicht van 1140 kg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer