Ga naar hoofdinhoud

Schultz: ‘Vervoerders, geen smartphone achter het stuur’

Minister Schultz is voorstander van een verbod op het bedienen van een smartphone in de auto. Het invoeren van zo’n verbod is een optie op het tegengaan van de overlast en onveiligheid die ermee ontstaat, zegt de minister in het Algemeen Dagblad. Op het TLN Jaarcongres riep ze transportbedrijven ook op om op dit punt hun verantwoordelijkheid te nemen.

In het AD zegt minister Schultz dat het verbod het bedienen van de smartphone in de auto zou behelsen. “Als het probleem door appende bestuurders groter en groter wordt, moet je dat pad bewandelen. Maar ik heb liever dat we slimme technologie krijgen, waardoor je telefoon tijdens de rit compleet wordt overgenomen door je auto. Of dat bepaalde functies uitgaan als je rijdt. We gaan daarover in gesprek met telecombedrijven. Als je Pokémons wilt vangen, schakelt de telefoon ook uit als je te hard gaat”, aldus de minister in het AD.

schultz_tlnOp het TLN Jaarcongres sprak de minister specifiek vervoerders aan op het gedrag van chauffeurs achter het stuur. “Verkeersveiligheid blijft een belangrijk punt. Het ging lang de goede kant op. De laatste cijfers geven aan dat we alert moeten zijn. Een bron van zorg is het gebruik van de smartphone. Heel handig om mee te navigeren, maar ook een bron van afleiding. Zorg er daarom voor dat uw chauffeurs geen smartphone gebruiken achter het stuur. 16 procent van de files wordt veroorzaakt door ongevallen. Het gebruik van smartphones speelt hier een rol. We zijn volop campagne aan het voeren. We hebben gerichte acties voor jonge fietsers. En ook vrachtwagenchauffeurs zijn een belangrijke groep. De risico’s zijn nu eenmaal te groot. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid constateert dat vermoeidheid en afleiding de belangrijke oorzaken zijn van ongevallen met vrachtwagens. Wettelijk is van alles geregeld. Handheld telefoongebruik is verboden. Er gelden rij- en rusttijden. Voor werkgevers heeft de VVN een ondersteunende toolkit klaarliggen voor maatregelen die u zelf kunt nemen. Waar het om gaat is dat u uw verantwoordelijkheid neemt. Ik spreek u dan ook vooral aan op uw professionaliteit”, aldus de minister.

 

4 reacties op “Schultz: ‘Vervoerders, geen smartphone achter het stuur’

 • G van veen

  Laat ze voor iedere weg gebruiker het verbieden om de telefoon te gebruiken , niet alleen voor de auto.

  1. Monar Tony

   Een heel goed idee,ze fietsen en lopen er overal mee,en letten niet op het verkeer,een flinke boete en inbeslagname nemen.

 • Jan

  Alsof de smartphone het probleem is. Het gedrag bij het gebruik van elektronica is het probleem. Laptop, dvdspelers, smartphones, boordcomputer….een bestuurder raakt zijn rijbewijs kwijt bij het gebruik hiervan tijdens het rijden. Uitzondering: handsfree bellen. 1x waarschuwing, 2x intrekken en afnemen. Vrees dat alleen dit ons gedrag gaat veranderen.

 • Ele

  De enige manier om dit op te lossen, is om de focus van de chauffeur te controleren, Elke week zijn er ongevallen waarbij een voertuig zonder remmen op een file rijdt, met alle gevolgen vandien. Dus vakbonden, lig niet langer dwars, en laat TVM haar proeven doen, zonder bangmakerij van chauffeurs; neem uw verantwoordelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer