Het DAF Museum staat in Eindhoven. Denkt u. Dat klopt ook wel, maar er is er nog een. In Doetinchem. Daar beheert Theo Jansen een verzameling met onder meer 800 DAF’s. En dat is veel meer dan er in Eindhoven staan. [INHOUD | INDEX TTMnl2017_6_74]
Oké, de DAF’s van Theo Jansen (41) zijn op schaal, maar zijn museum is er niet minder om. Hoe komt iemand aan zo’n enorme DAF-collectie dat de zolder van de eengezinswoning van Jansen en zijn vrouw helemaal volstaat? De liefde voor DAF dateert van lang, heel lang geleden. Jansen grinnikt: “Ik weet nog dat ik bij mijn vader achterop de fiets zat. Als we dan iemand tegenkwamen, riep hij ‘dag’ en ik riep ‘DAF’. Toen was ik een jaar of vier.” Hij kreeg op die leeftijd ook zijn allereerste DAF. “Een kikker DAF van Lion Cars. Ik heb hem nog steeds.”

Alles
Als jongen verzamelt Jansen al DAF’s en is gefascineerd door het merk. “De 3600, de 2800, prachtige auto’s zijn dat”, vindt hij nog steeds. De verzamelwoede ging echter verder dan DAF. “Op een gegeven moment verzamelde ik alle merken. Maar dat stopte na het faillissement van DAF in 1993. Toen besloot ik alleen nog maar DAF’s te gaan verzamelen. En niet alleen modellen. Ik spaar alles van DAF.”
Blackout
Wat willen kleine jongens die gek zijn van vrachtwagens worden? Vrachtwagenchauffeur natuurlijk. Dat was bij Theo Jansen niet anders. “Ik ben ook vrachtwagenchauffeur geworden, maar uiteindelijk heb ik rijbewijs ingeleverd. Ik heb de ziekte van Von Recklinghausen (neurofibromatose type 1). Dat betekent dat je goedaardige, zachte tumoren in je lichaam hebt. Ik heb toen tijdens het werk een blackout achter het stuur gehad, waardoor ik een ongeval kreeg. Toen kwamen we erachter dat ik ook twee tumoren in mijn hoofd heb. Met mijn ziekte kun je in principe oud worden, maar ik heb soms wel last van hoofdpijnen. En vrachtwagen rijden, nee, dat ziet er niet meer in.”
Scania?
DAF’s verzamelen wel. Maar voordat we naar het ‘heilige der heiligen’ op zolder mogen, eerst die ene prangende vraag: waarom DAF? En geen Scania, of Volvo? “DAF is een Nederlands product natuurlijk. En de kwaliteit van de vrachtwagen, die is gewoon beter. Ze zijn stiller ook”, declameert Jansen. Hij bladert door een oude editie van TTM.nl en komt een foto van de nieuwe generatie Scania tegen. Hij bromt afkeurend. “Kijk nou naar die lampen en die lijnen van die Highline cabine. Gewoon gejat van de CF.”







Kikker
Dan is het zover. Twee trappen op. Bij de laatste trap begint het al. In het trapgat hangen puzzels, sleutelhangers, ingelijste shirts. Als het licht aangaat op zolder weten we even niet wat we zien. Zeker vier, vijf vitrinekasten vol met modellen. Allemaal DAF en keurig gerangschikt. Theo wijst: “Kijk, die blauwe daar, dat is mijn eigen eerste kikker DAF. Staat in het rijtje met de eerste DAF’s, vanaf 1949.” En ja hoor, zesstrepers, zevenstrepers, Theo heeft ze allemaal. De 2600, de 2800, en dan zijn we nog niet eens door vitrinekast één heen. “Bijna 800 DAF modellen”, zegt Theo Jansen over zijn verzameling. Hoeveel heeft hij uitgegeven om zijn verzameling bij elkaar te krijgen? “Heel weinig”, zegt hij verbazingwekkend genoeg. “Het meeste krijg ik, van bedrijven, van liefhebbers. Zeker sinds ik in het tv-programma Gelderse Koppen ben geweest weten mensen mij te vinden.”
De Ruiter
Het DAF museum van Theo Jansen omvat veel modellen. Wat is nu het meest bijzondere model? Hij hoeft niet lang na te denken. “Behalve mijn eerste eigen kikker DAF is dat de XF Euro 6 460 pk van A. de Ruiter Transport. Zo prachtig gedetailleerd, en het zilvergrijs is levensecht.” Hij haalt hem graag even uit de vitrine en balanceert hem op zijn hand voor de foto. De XF van de voorlaatste serie is veelvuldig aanwezig in Theo’s museum. E. van Wijk, Wolter Koops, Sluyter Logistics, Visbeen, Van der Most, Dimetra, ze staan er allemaal. Maar ook oudere DAF’s zijn goed vertegenwoordigd. Theo wijst op een DAF 95 ATi van Hannink uit Winterswijk. En een plankje erboven staan gele DAF’s van TTM.nl’s buurman Ter Linden Transport.
Waagenmaakers
Maar het zijn niet allemaal modellen op zolder bij Theo Jansen. Met trots laat hij een delfts blauw bord zien. “Die kregen werknemers van DAF als ze 25 jaar bij de zaak waren. Er staat in het Oud Nederlands een tekst op.” ‘Het noodig werk van waagenmaaken, kan nimmer in ’t vergeetboek raaken. Zoo lang men oude en zwakke vind, blijft waagenmaakers werk bemind’, zo staat er sierlijk op het bord. Aan de muur van de zolder hangt de grille van een DAF 1300 Turbo, ook zijn er grilles van een XF Euro 6, een wieldop en zelfs het stuur van een DAF 2300. “Compleet met stuurkolom”, wijst Theo. Een van zijn mooiste bezittingen zijn de originele bouwtekeningen van een kikker DAF. “Uit 1950, 1951. Uit de afvalcontainer van een transportbedrijf gevist. Daar zijn ze wel jaloers op bij de fabriek.”
Het is vol op zolder bij Theo. Te vol misschien wel, want waar je kijkt liggen, hangen en staan memorabilia van DAF. In de nok van de zolder hangen jassen, netjes in plastic. Theo ziet zelf ook wel in dat de verzameling wel erg omvangrijk wordt. “Maar ik doe niets weg. Nee, ik ga de logeerkamer op de eerste verdieping inrichten met vitrinekasten. Mooi verlicht, in het midden van de kamer. Dan kunnen mensen er om heen lopen.” Theo Jansen denkt aan zijn bezoekers, want hij krijgt graag ‘kijkers’ over de vloer. Hij heeft zelfs leaflets laten maken voor potentiële bezoekers. Daarop staat dat Theo’s DAF Museum voor 2 euro toegankelijk en dat er dan koffie of thee klaar staat. Aanmelden kan via de officiële Facebook-pagina Theo’s DAF Museum. Gratis tip voor de kerstvakantie!