Shell voorziet tekort aan LNG • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Shell voorziet tekort aan LNG

De mondiale markt voor LNG blijft maar groeien, maar dat kan ook problemen opleveren. De vraag groeide met 29 miljoen ton tot 293 miljoen ton in 2017, volgens Shell’s jaarlijkse LNG Outlook. Op basis van de huidige vraagprognoses ziet Shell dat er een tekort aan LNG-aanbod kan zijn voor het midden van de jaren 2020, tenzij er snel nieuwe LNG-productieprojecten worden opgezet.

Japan bleef in 2017 ’s werelds grootste LNG-importeur in 2017, terwijl China op de tweede plaats kwam omdat de Chinese invoer die van Zuid-Korea overvleugelde. De totale vraag naar LNG in China bereikte 38 miljoen ton, een gevolg van aanhoudende economische groei en beleid om lokale luchtvervuiling door middel van een switch van kolen naar gas.

“We zien nog steeds een aanzienlijke vraag van traditionele importeurs in Azië en Europa, maar we zien ook dat LNG flexibele, betrouwbare en schonere energievoorziening biedt voor andere landen over de hele wereld”, aldus Maarten Wetselaar, directeur Integrated Gas and New Energies bij Shell. “Alleen al in Azië steeg de vraag met 17 miljoen ton. Dat is bijna net zo veel als Indonesië, de op vijf na grootste LNG-exporteur ter wereld, produceerde in 2017. ”

LNG heeft de afgelopen decennia een steeds grotere rol gespeeld in het wereldwijde energiesysteem. Sinds 2000 is het aantal landen dat LNG invoert verviervoudigd en het aantal landen dat het levert is bijna verdubbeld. De LNG-handel is gestegen van 100 miljoen ton in 2000 tot bijna 300 miljoen ton in 2017. Dat is genoeg gas om stroom te genereren voor ongeveer 575 miljoen huishoudens.

LNG-kopers ondertekenden steeds kortere en kleinere contracten. In 2017 bereikte het aantal verkochte LNG-spotladingen voor de eerste keer 1.100, wat overeenkomt met drie ladingen die elke dag worden afgeleverd. Deze groei was grotendeels afkomstig van nieuw aanbod uit Australië en de VS.

Het verschil in eisen tussen kopers en leveranciers groeit. De meeste leveranciers streven nog steeds naar langetermijnverkoop van LNG om de financiering veilig te stellen. Maar kopers van LNG willen steeds kortere, kleinere en flexibelere contracten, zodat ze beter kunnen concurreren op hun eigen downstream stroom- en gasmarkten.

Deze verschillen moeten worden opgelost om LNG-projectontwikkelaars in staat te stellen definitieve investeringsbeslissingen te nemen die nodig zijn om te zorgen voor voldoende toekomstig aanbod van LNG voor de wereldeconomie.

Eén reactie op “Shell voorziet tekort aan LNG

  • Kees Top

    Dat korte termijn gedoe in Nederland is allemaal niet goed zeker voor dit soort dingen moet je een 5 jaars verbintenis aangaan omdat de investeringen hoog zijn hierin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer