Simacan/TransFollow wint TransportLAB Challenge 2017  • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Simacan/TransFollow wint TransportLAB Challenge 2017 

Simacan/Transfollow heeft afgelopen week de tweede de tweede online TransportLAB Challenge gewonnen. Dat gebeurde bij een afsluitend evenement bij Prodock Amsterdam. Naast pitches en inspirerende masterclasses werd bekendgemaakt wie dit jaar de beste oplossing(en) had aangeleverd voor hedendaagse en toekomstige logistieke problematiek. Simacan/TransFollow ontving de hoofdprijs voor hun ingediende logistieke oplossing.

Als vervolg op de eerste TransportLAB Hackathon in 2016 organiseerde TransportLAB samen met partners in de keten wederom een online Challenge, met als gezamenlijk doel logistieke innovatie te stimuleren. Dit jaar was het thema ‘Logistics Mobility’. Deelnemers konden de afgelopen vier weken praktische, slimme en mobielvriendelijke oplossingen bedenken voor een algemeen logistiek vraagstuk of voor een van de drie specifieke logistieke uitdagingen.

De bedenkers van de beste inzendingen presenteerden hun oplossing tijdens het Closing event. Tussen de creatieve pitches door waren er inspirerende masterclasses van Port of Amsterdam (over de toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen waarvoor de haven staat, i-SHARE over een nieuw afsprakenstelsel m.b.t. data delen en Macomi over simulaties van het spoorvervoer in de haven van Rotterdam), HeadON (over Blockchain en logistiek) en ImpactHub (over social innovation and sustainability in logistiek & mobiliteit). De jury beoordeelde de pitches en innovatieve voorstellen op basis van: Impact op logistiek, mobiliteit en duurzaamheid, business toepassing en voordelen, potentieel, schaalbaarheid, design/code en tooling.  Aan het einde van het programma werd, onder het genot van een borrel en een hapje, de uitslag van de Challenge 2017 bekend gemaakt. De jury besloot tot ieders vreugde om op grond van de diversiteit van de ingediende ideeën en de belangrijke potentiële maatschappelijke toegevoegde waarde in plaats van een, drie prijzen uit te reiken.

De hoofdprijs ging naar het samenwerkingsverband Simacan-Innovatiecentrale-TransFollow met een applicatie voor verkeerscentrales waarbij de control tower van Simacan met de digitale (e-CMR) vrachtbrief van TransFolllow wordt verbonden en de hulpdiensten direct inzicht krijgen in de lading van een ‘verongelukte’ vrachtwagen. Dit is essentieel als het gaat om trucks met gevaarlijke stoffen en de ernstige gevolgen die dit dan te weeg kan brengen. Door dit inzicht kan de wegbeheerder de in te schakelen hulpverlener(s) laten uitrukken met het juiste materieel en kan er voortaan sneller een besluit genomen worden over het al dan niet vrijgeven van de rijbanen. TransportLAB en Simacan zullen nader overleggen hoe deze eerste prijs nuttig kan worden ingevuld, zoals verdere financiering of het doorontwikkelen van het systeem.

Tweede winnaar werd Made for Traffic/Hans van der Made met de applicatie van Blauwblauw. Deze oplossing speelt in op de veiligheid van nood- en hulpdiensten (NHD) op de weg, door automobilisten sneller te waarschuwen bij naderende NHD-voertuigen van achteren of opzij. Het staat buiten kijf dat de gemiddelde bestuurder van een personenauto hier positief tegenover staat. De applicatie lijkt ook voldoende technisch doorontwikkeld te zijn. De jury is van mening dat het businessmodel nader onderzocht dient te worden om tot een haalbare propositie te kunnen komen dat ook voldoende schaalgrootte krijgt. Blauwblauw krijgt een gratis innovatie-middag aangeboden door een combinatie van CGI- en TransportLAB experts.

Derde winnaar is het CWI geworden (Centrum Wiskunde & Informatica – team VU studenten onder leiding van Dr. Elenna Dugundji). De studenten hebben een groot aantal statistische bewerkingen losgelaten op beschikbare havendata en op basis daarvan een video feed gemaakt van de scheepsbewegingen in de Amsterdamse haven. Hiermee is een goede basis gelegd om te komen tot een predictieve simulatie tool om bottlenecks in toekomstige in- en uitvaarroutes te voorkomen. Om tot zo’n voorspellend model te kunnen komen zijn er nog aanvullende werkzaamheden noodzakelijk. Port of Amsterdam heeft toegezegd hiermee samen met het CWI te willen doorgaan.

Eén reactie op “Simacan/TransFollow wint TransportLAB Challenge 2017 

  • […] Tussen de pitches van de deelnemers door gaven partners van het event masterclasses en presentaties. Jan Egbertsen sprak namens het HbA over toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen voor de haven, aangevuld door presentaties van I-Share, Macomi, HeadON, en Impacthub. Zie voor meer informatie over het event en de winnaars het persbericht hier. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer