Ga naar hoofdinhoud

Snelste afname CO2 verwacht in wegverkeer

De uitstoot van CO2 per kilometer zal in de komende jaren het snelst afnemen bij het wegverkeer. Auto’s worden relatief snel vervangen en de techniek ontwikkelt zich rap. Daardoor zijn deze voertuigen sneller ‘schoon’ in vergelijking met trein- en scheepvaartverkeer, waar de motoren en locomotieven veel langer meegaan. Dat blijkt uit een onderzoek dat adviesbureau CE Delft donderdag naar buiten heeft gebracht.

CE Delft deed het onderzoek in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. In de studie werd vooral gekeken naar de uitstoot van broeikasgassen en luchtverontreinigende stoffen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de milieuprestatie van verkeer en vervoer niet veel verbetert als gekozen wordt voor een andere manier van transport. Het is verstandiger om de voertuigen efficiënt te benutten en zo schoon mogelijk te maken. Bij vrachtwagens is een optimale belading van groot belang.
 
Over het goederenvervoer trok het rapport de volgende conclusies:
 
– De trein is een zuinige en schone vorm van vervoer, vooral wanneer de trein elektrisch aangedreven wordt. Ook de binnenvaart is een relatief zuinige vervoerswijze.
– Het wegvervoer heeft gemiddeld hogere emissies per tonkilometer wat vooral wordt veroorzaakt door een lagere gemiddelde benutting van de voertuigcapaciteit. De benuttingsgraden hebben grote invloed op de emissieprestatie van de verschillende modaliteiten. Wanneer een volle vrachtauto vergeleken wordt met een volle trein of een vol binnenschip zijn de verschillen beperkt.
– Op het gebied van luchtverontreinigende emissies is de elektrische goederentrein het schoonst. De verschillen tussen vrachtauto’s en binnenvaartschepen zijn veelal klein en verschillen per situatie.
– Luchtvracht veroorzaakt hoge broeikasgasemissies, wel tot acht keer hoger dan van transport met een grote vrachtauto. Vergeleken met treinen en grote schepen is deze factor nog hoger.
– Zeescheepvaart is alleen zuiniger dan de andere vervoerswijzen wanneer de schepen voldoende groot zijn. Diepzeevaart is zuiniger dan de andere manieren van vervoer. Zeescheepvaart stoot echter wel meer luchtvervuilende stoffen uit dan de andere vervoerswijzen. Hierbij maakt het wel uit of de afstand per zeeschip korter of langer is dan over de weg. Per schip is bijvoorbeeld de afstand van Marseille naar Rotterdam veel langer dan over de weg, maar van Dover naar Rotterdam is het omgekeerde het geval.
 
Het complete rapport is te lezen op CE.nl

 

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer