‘Snelwegparkings sluiten is problemen verleggen’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Snelwegparkings sluiten is problemen verleggen’

De Vlaamse transportbrachevereniging TLV vreest voor capaciteitsproblemen en (verkeers)veiligheid nu is besloten de parkeerplaats in Groot-Bijgaarden (E40) ’s nachts af te sluiten. De beroepsorganisatie van de Vlaamse transporteurs heeft begrip voor de terechte schrik van de omwonenden maar vreest dat de sluiting voor capaciteitsproblemen zal zorgen met nadelige gevolgen voor de verkeersveiligheid. TLV benadrukt voor de zoveelste keer dat het echte probleem aangepakt moet worden. De ministers Weyts en Jambon willen nu privébewaking instellen.

De beslissing van de Dilbeekse burgemeester kwam er naar aanleiding van het zoveelste incident rond (trans)migranten die aan boord van een vrachtwagen wilden klimmen om op die manier in Engeland te raken. De migrantenproblematiek bestaat al enkele jaren en vrachtwagenbestuurders zijn al heel lang het slachtoffer van wanhopige, maar vaak ook agressieve mensen die het Verenigd Koninkrijk willen bereiken.

Het sluiten van snelwegparkings biedt geen oplossing voor het probleem en dreigt de veiligheid van vrachtwagenchauffeurs nog meer in het gedrang te brengen. De snelwegparking in Drongen is ’s nachts ook al enkele maanden verboden terrein voor vrachtwagens. Zo blijven er maar weinig potentiële rustplaatsen over. Bovendien wordt het probleem verlegd en zullen transmigranten andere manieren zoeken om hun doel te bereiken.

De kans is bestaande dat de parking in Wetteren heel snel vol zal zijn, en dat de chauffeurs geen alternatieven zullen vinden om hun verplichte rust te nemen. De nacht doorbrengen op de vluchtstrook is  geen volwaardig alternatief. Het is niet bevorderlijk voor de nachtrust zelf, en levert potentiële risico’s op voor andere weggebruikers.

TLV pleit opnieuw voor verhoogde investeringen in de uitbreiding van beveiligde parkingcapaciteit. In afwachting hiervan kan privé-bewaking van de huidige snelwegparkings een oplossing bieden. TLV zal dus opnieuw bij Vlaams Minister Ben Weyts aandringen op een structurele oplossing voor het probleem. Het is cruciaal dat vrachtwagenbestuurders hun nachtrust in alle comfort en veiligheid kunnen doorbrengen.

De oproep van TLV is direct opgepakt door Weyts. Hij en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) presenteren als het goed is maandag een plan om de snelwegparkings beter te beveiligen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer