Ga naar hoofdinhoud

Sprinter: 5,5 tons versie en alle motoren met Euro 6

Mercedes-Benz was de eerste die een bestelauto met een Euro 6 motor leverde. Dat was de Sprinter. Nu zijn alle motoren van de Sprinter leverbaar met Euro 6. Tevens wordt de Sprinter leverbaar in een 5,5 tons versie.

Mercedes-Benz Sprinter 2016De productreeks van de Sprinter is uitgebreid met een versie met een GVW van 5,5 t. Dit betekent dat de diverse gewichtsvarianten nu een brede reeks van segmenten bestrijken, variërend van een GVW van 3 t tot 5,5 t. De verbreding van de modelserie houdt een toename in van een halve ton laadvermogen van 2,95 t voor de Sprinter gesloten bestelwagen en een toename van het draagvermogen van het chassis met cabine tot een maximum van 3,41 t. Hierdoor komt het laadvermogen, voornamelijk voor de gesloten bestelversie, op een zeer hoog niveau in deze gewichtscategorie.

Mercedes-Benz bestelwagens heeft voor deze ontwikkelingen gekozen als reactie op wensen van klanten: in vele sectoren van de markt is een maximaal laadvermogen nodig om de werkzaamheden zo effectief mogelijk uit te kunnen voeren. Tegelijkertijd moeten de typische karakteristieken van een bestelwagen behouden blijven, zoals een gemakkelijke instap achter de vooras, compacte afmetingen, het gevoel van een personenwagen in de bestuurderscabine, een hoge mate van rijcomfort en de rijdynamiek van een personenwagen.

Voor de talloze producenten van koetswerken en ombouwen is de Sprinter een interessantere propositie dan ooit tevoren met de nieuwe gewichtsklasse – een op de twee Sprinters wordt uitgerust met een speciaal koetswerk of een ombouw. Deze oplossingen omvatten een groot spectrum, van planksystemen voor pakketbezorgers en transportvoertuigen tot op maat gemaakte oplossingen voor diverse beroepsgroepen en servicetoepassingen, koel- en geïsoleerde voertuigen voor temperatuur gecontroleerd transport, auto’s voor hulpdiensten en openbaar vervoer, tot uiterst speciale bussen en campers.

Mercedes-Benz Sprinter 2016Mercedes-Benz heeft ook de dieselmotoren voor de Sprinters vernieuwd. Drie jaar achtereen was de Sprinter – als de eerste bestelwagen in Europa – al leverbaar met een complete motorenreeks die voldeed aan de Euro 6 emissienorm. Nu schaalt Mercedes-Benz bestelwagens de volledige motorenserie in Europa op naar Euro 6. Deze motoren maken gebruik van de effectieve emissiecontrole met EGR- & SCR-technologie. Dat verzekert een hoogst efficiënte verbranding, gepaard met een laag brandstofverbruik en een geringe CO2-uitstoot.

Tegelijkertijd worden de krachtbronnen met lagere vermogens aanmerkelijk dynamischer. De basismotor is nu de viercilinder OM 651 met een inhoud van 2,15 liter die 84 kW (114 pk) levert en een koppel heeft van 300 Nm. Dit betekent een toename van circa 20 procent in zowel motorvermogen als trekkracht vergeleken met zijn voorganger. Met een motorvermogen van 105 kW (143 pk) en een koppel van 330 Nm is de volgende krachtbron ook verbeterd ten opzichte van zijn voorganger: 10 procent meer vermogen en trekkracht. De krachtigste variant van de viercilinder motor (120 kW (163 pk)) blijft onveranderd, evenals de V6 CDI met een inhoud van drie liter, die een motorvermogen genereert van 140 kW (190 pk) en een koppel van 440 Nm.

Van de motor en de transmissie tot de aandrijfas zijn alle componenten op elkaar afgestemd. Als gevolg van alle wijzigingen en verbeteringen is de BlueTEC-aanduiding voor de dieselmotoren met Euro 6/VI-normering komen te vervallen. Alle dieselmotoren hebben nu de bekende CDI-toevoeging. Alle nieuwe motorvarianten zijn per heden bestelbaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer