Foute foto's op chauffeurskaart • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foute foto’s op chauffeurskaart

Wie een nieuwe of opvolgende chauffeurskaart voor de tachograaf ontvangt van KIWA, doet er goed aan om even de pasfoto te checken. In sommige gevallen is die niet goed op de kaart verwerkt. Dat meldt TLN.

chauffeurskaartTLN heeft enkele meldingen ontvangen dat het gezicht van de bestuurder op de bestuurderskaart niet volledig is te zien. Dit is, net als bij een paspoort en een rijbewijs, wel verplicht, dus dit kan problemen opleveren bij controles onderweg. De kaarten voldoen verder wel aan de gebruikseisen.

TLN heeft de zaak voorgelegd aan KIWA. KIWA zegt het probleem te kennen: productietechnisch is er bij enkele kaarten een fout gemaakt met de positionering van de foto. Dit is inmiddels verholpen en zou niet meer mogen voorkomen. Mocht u een dergelijke kaart al hebben of nog ontvangen, neem dan zo snel mogelijk contact op met KIWA onder vermelding van uw bestuurderskaartnummer. U krijgt dan met spoed een gratis vervangende kaart met een opvolgend nummer. Maximaal drie dagen na productie ontvangt de bestuurder zijn afhaalbericht, waarmee de kaart kan worden opgehaald bij het postkantoor. Zodra de vervangende kaart wordt opgehaald gaat er digitaal een gereed melding terug naar KIWA. Dan blokkeert KIWA de ‘foutieve’ kaart en vanaf dan is die kaart ook internationaal (via Tachonet) bekend als ‘ongeldig’. De ongeldige kaart mag dan niet meer gebruikt worden op straffe van hoge boetes wegens fraude.

Als de ‘foutieve’ kaart nog een begindatum in de toekomst heeft, zal KIWA die datum aanhouden voor de vervangende kaart. De vervangende kaart sluit dan dus aan op uw voorafgaande kaart. U gebruikt de ‘foutieve’ kaart dan in zijn geheel niet. Bij een reeds in gebruik zijnde ‘foutieve’ kaart zal de ingangsdatum van de vervangende kaart de dag van zijn productie zijn. In dat geval zult u, totdat uw vervangende kaart ingaat, noodgedwongen de ‘foutieve’ kaart moeten gebruiken om de rij- en rusttijden te kunnen vastleggen. Na ingebruikname van de vervangende kaart, dient de bestuurder de ‘foutieve’ kaart nog minimaal 28 dagen met zich mee te voeren voor eventuele controles onderweg. Ook moeten de geregistreerde rij-en rusttijden van de ‘foutieve’ kaart binnen 28 dagen worden gedownload.

Bron: TLN

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer