‘Steeds meer internationaal bundelen brengt efficiëntie’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Steeds meer internationaal bundelen brengt efficiëntie’

Sinds de overname van Heiploeg begin 2014 door visverwerker Parlevliet & Van der Plas gaat het weer goed met de garnalengigant. Ook de eigen transportafdeling Heitrans International draait prima. Alleen verandert het vervoersysteem steeds meer. Door ook meer internationale samenwerking kan Heitrans International steeds meer bundelen. Daardoor wordt een steeds grotere efficiëntie bereikt.

“Wij waren al langer op nationaal niveau bezig om zoveel mogelijk ritten te bundelen”, vertelt transportmanager bij Heitrans International Rudie de Vries. “Dat is een logische stap als je bedenkt dat veel van onze producten uiteindelijk via supermarktketens verkocht worden. Dan is het onzin zelf met een paar pallets garnalen naar het dc van die klant te rijden als een andere vervoeder daar ook al komt. Dan sta je daar met twee trucks voor de deur terwijl dat ook met één kan. Het belang daarvan neemt alleen maar toe omdat veel retailers niet teveel opslag willen hebben en dus steeds meer just in time vaker met kleinere volumes beleverd willen worden. Op de Duitse markt doen we dit al langer en we zijn bezig met Frankrijk.”

Grijze garnaal

Dat samenwerken heeft ook te maken met de geografische ligging van Heiploeg. “Die is natuurlijk historisch zo gegroeid. Ons basisproduct, de grijze garnaal, wordt nu eenmaal in de Noordzee gevangen. Vanuit dat standpunt is Zoutkamp zo’n beetje het episch centrum van de garnalenhandel. Onze trucks halen de ongepelde garnalen op van visafslagen in Nederland en veelal ook uit Noord-Duitsland en Denemarken. Die worden na de vangst direct aan boord gekookt en dan tussen nul en vier graden Celsius aan land gebracht. Tijdens het hele verdere proces tot in de winkel blijft het product op die temperatuur. Het transport naar Zoutkamp doen we met eigen mensen, want er komt veel kennis kijken bij de aankoop, zeven, verladen en ompakken naar onze garnalenkisten. Dat is vakwerk. Het pellen gebeurt in Marokko. Vroeger reden we zelf daarheen. Maar dat is weer relatief simpel koeltransport. Daarom gebeurt dat inmiddels al jaren door Marokkaanse charters. Die rijden dubbel bemand met eigen auto’s en onze trailers in 2,5 dag daarheen. Het pellen van een trucklading gebeurt binnen een dag. Dus binnen één week zijn de garnaaltjes weer bij ons terug om bij ons verpakt te worden in de kleuren van de klant. Van elke drie trailers die er heen gaan, komt er één terug met garnalen. De overige twee laden iets anders mee terug. Want we hebben Heitrans International natuurlijk ook opgezet om niet leeg te hoeven rijden. De laatste tijd is dat bijvoorbeeld veel bosui”, schetst De Vries.

Samenwerken

Rudie de Vries bij een van de dubbeldekkers. Er passen 66 Europallets met garnalen in. Dat is veel.
Rudie de Vries bij een van de dubbeldekkers. Er passen 66 Europallets met garnalen in.

Logistiek gezien begint het daarna eigenlijk pas interessant te worden. Want hoewel de grijze garnaal op dat moment al absoluut meer kilometers heeft gemaakt dan hij ooit zelf als 10-potige kreeftachtige had kunnen afleggen, zijn al die kilometers tot dat moment nog steeds trailergewijs in een dikke transportstroom afgelegd. De uiteindelijke sprong naar de consument is veel fijnmaziger. “Eenmaal terug in Zoutkamp begint voor ons het grote verdeelspel”, legt De Vries uit. “Want niet zo heel veel retailers hebben per keer een hele trailer garnalen nodig. En als we zo’n klant hebben, kunnen we zelf wel rijden. Maar voor al die kleinere leveringen kan dat niet meer uit. Daar kun je dus beter samenwerken met de huisvervoerders van de betrokken retailers.”

Hoewel dat een logische stap lijkt, is de uitvoering daarvan nog niet zo eenvoudig als je zou denken. Veel vervoerders zien Zoutkamp namelijk als de laatste halte voor de Noordpool. “Dat is natuurlijk niet zo, maar inderdaad, als een transporteur het product bij ons moet komen ophalen, is zijn truck vanuit het midden van het land toch al gauw 2 tot 2,5 uur bezig. En dan moet hij ook nog weer terug”, beseft De Vries het nadeel van de plaats van Zoutkamp op de kaart. “Daarom rijden wij in de praktijk meestal met onze eigen trucks naar onze collega-vervoerders toe. Die nemen het dan over naar de klant. Een typische rit begint dan in Nederland naar bijvoorbeeld Speksnijder en of De Koeijer van de Kotragroup. Daarna lossen we in België bij Saintes en daarna rijden we nog door naar Frankrijk naar Boulogne-sur-Mer. Naar Duitsland werken we op die manier weer met Dachser. Dat heeft ons er ook toe gebracht, zo efficiënt mogelijk materieel te ontwikkelen. Veel van de trailers die we daarvoor gebruiken zijn doppelstock en dubbeldeks uitgevoerd. Zo kunnen we 66 Euro’s of 53 blokpallets meenemen omdat verpakte garnalen relatief licht zijn. We hebben zelfs een ecocombi als B-double rijden. Daarmee kunnen we in theorie binnen 60 ton zelfs 89 Euro`s meenemen. Maar dat zijn zo enorm veel garnalen, dat we dat nog niet bij de hand gehad hebben. We hebben het voertuig dan ook meer voor de flexibiliteit.” Voor het lange-afstandstransport naar Marokko gebruikt Heitrans relatief standaard koeltrailers van Krone die wel zijn aangepast voor het vervoer op de boot. “Maar we hebben ook een groot deel Luchtenberg-trailers die helemaal voor het vervoer van visproducten zijn ontwikkeld, wijst De Vries.

Meer efficiëntie

Los van steeds meer samenwerking probeert Heitrans International ook op andere fronten meer efficiëntie te bewerkstelligen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar intermodaal vervoer en ook naar meer efficiënte koeling onderweg. “Wij gebruiken Thermo King-koelmotoren en die doen een beste boodschap bij ons”, legt De Vries uit. “Dat heeft wel het voordeel dat we steeds de nieuwste modellen hebben. Bij ons zijn ze dus allemaal al Euro 4. Ook hebben we op Parijs een CO2-gekoelde trailer rijden. Dat is niet goedkoper maar wel veel stiller. Alleen is die niet overal inzetbaar, omdat je ook CO2 moet kunnen tanken voor de terugweg. Veelbelovend is ook de trailer met TRS-koeling. Daarbij drijven we over de PTO een generator aan zodat we de koelmachine met vermogen van de truckmotor elektrisch kunnen gebruiken. Dat scheelt wel in de dieselkosten.” Heiploeg ziet de komende jaren ook steeds meer mogelijkheden in het ontwikkelen van nieuwe producten. “Daar speelt Parlevliet & Van der Plas natuurlijk een belangrijke rol. We hebben hier een enorme fabriek staan. Daar kun je natuurlijk veel meer mee doen dan alleen garnalen in de kleur van de retailer verpakken.”

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in TTM.nl magazine van mei 2015. Feiten, namen, omstandigheden en andere details waren correct ten tijde van deze eerste publicatie. De redactie beseft dat deze in de tussentijd veranderd kunnen zijn. Hier kunnen echter geen rechten aan worden ontleend.

Bert Roozendaal

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer