fbpx Ga naar hoofdinhoud

Stijging aantal verkeersdoden verontrust

In 2016 kwamen 629 mensen om in het verkeer. Dat zijn 8 personen meer dan in 2015, het jaar waarin het aantal verkeersdoden met 51 toenam. Onder bestuurders van personenauto’s vielen naar verhouding de meeste dodelijke verkeersslachtoffers (30 procent). Onder automobilisten van 18 tot 25 jaar en 75 jaar of ouder was het percentage dat verongelukte het grootst. Ook vielen er in 2016 10 doden meer onder bestuurders van bestel- of vrachtauto’s dan in 2015. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In 2016 kwamen 231 inzittenden van een personenauto om het leven, dit waren 186 bestuurders en 45 passagiers. Hiernaast overleden onder andere 189 fietsers, 51 voetgangers, 38 bestuurders van een scootmobiel, 41 brom- en snorfietsers, en 45 motorrijders bij een verkeersongeluk. 29 bestuurders van een vrachtauto of bestelauto kwamen om het leven, 10 meer dan in 2015.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) ziet te hoge snelheden, rijden onder invloed en het ongebreideld gebruik van de smartphone tijdens verkeersdeelname als grootste boosdoeners die, ondanks alle voorlichtingsactiviteiten en campagnes, nog steeds voor het leeuwendeel van de slachtoffers zorgen. Daarom is meer serieuze en structurele aandacht vanuit de overheid hard nodig. Het mede door VVN ondertekende Manifest Verkeersveiligheid laat daar geen misverstand over bestaan.

Felix Cohen, directeur Veilig Verkeer Nederland: “Ik ben niet verbaasd over deze nieuwe stijging. Zolang er niets gedaan wordt aan de oorzaken zal deze lijn doorzetten. Veilig Verkeer Nederland roept de nieuwe regering op om mee te doen met de acties die in het vorige week gepresenteerde manifest staan om deze trend te doorbreken. Dit helpt bij het aanpassen van de sociale norm. Het moet heel normaal worden dat je niet reageert op oproepen en berichtjes vanuit de auto. Zoals het nu ook heel normaal is dat je een autogordel draagt en geen alcohol gebruikt als je nog de weg op moet.”

Campagnes, apps, handhaving en wetten dragen allemaal bij aan een cultuurverandering. Veilig Verkeer Nederland wil de burger meegeven dat ook zijzelf kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid. Cohen: “Als je geappt of gebeld wordt door iemand die in de auto zit, geef aan dat het kan wachten. Onderweg wordt vooral gecommuniceerd met gezinsleden en vrienden, dus mensen die je na aan het hart staan. Je wilt toch dat die veilig thuiskomen! Als je echt belangrijk bent wachten ze wel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer