"Stop met transport over lange afstand van slachtvee" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

“Stop met transport over lange afstand van slachtvee”

Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties beginnen vandaag een campagne tegen de langeafstandtransporten die volgens hen niet mogelijk zijn zonder leed en dood onder de dieren te veroorzaken.

 
De groeperingen, waaronder de Dierenbescherming, Dier en Recht en World Society for the Protection of Animals (WSPA), wijzen op een alternatief voor de transporten, namelijk dicht bij de stal slachten. Belangstellenden kunnen vanaf donderdag op internet een petitie tekenen die uiteindelijk wordt aangeboden aan de Europese Commissie.
 
Volgens Sandra Albers, directeur WSPA in Nederland, is het de hoogste tijd voor verandering. “De wreedheden die miljoenen dieren tijdens onnodige transporten jaarlijks moeten doorstaan, zijn volledig onacceptabel in de 21e eeuw. Daar moet een einde aan komen.”
 
De dierenbeschermers wijzen erop dat elke week miljoen slachtdieren over lange afstand worden vervoerd. Ondanks de bestaande regels is het vrijwel onmogelijk dieren duizenden kilometers te vervoeren zonder dat dit leed veroorzaakt, vinden ze. “De Europese regels blijken in de praktijk niet te voldoen. Ze worden vaak overtreden en er is nauwelijks controle op naleving ervan. Buiten Europa zijn de regels vaak nog slechter.”
 
Per jaar gaan ongeveer twee miljoen varkens uit Nederland naar Spanje en Italië. Ongeveer 1,6 miljoen jonge varkens worden naar het buitenland vervoerd om daar te worden afgemest. Ook reizen bijvoorbeeld varkens uit Duitsland naar Nederland om hier te worden geslacht, terwijl ze als big al van Nederland naar Duitsland werden vervoerd.
 
De Tweede Kamer toonde zich de afgelopen tijd herhaaldelijk bezorgd over misstanden tijdens veetransporten. Ex-informateur Rein Jan Hoekstra komt medio maart met zijn bevindingen van onderzoek naar de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de dienst die onder meer veetransporten controleert. Een onlangs opgedoken VWA-rapport maakte duidelijk dat er in 2006 nogal wat mankeerde aan dat toezicht.
 


Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer