Het is niet de eerste keer dat de transportsector bekritiseerd wordt omdat trucks de weg opgingen bij storm, maar de roep is nu luid omdat er ‘code rood’ was afgekondigd. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil nu een gesprek met de transportsector. Is de kritiek wel terecht?
De teller is blijven staan op 66. 66 vrachtwagens die kantelden door de harde wind. Onbegrijpelijk, vinden velen, want er was toch gewaarschuwd? “De overheid geeft code rood toch niet voor niets”, aldus de minister. Ook CNV Vakmensen is verbaasd. “Code Rood is er niet voor niks. Ik vind het verbazingwekkend dat ondanks alle waarschuwingen zoveel vrachtwagens op de weg zaten, met alle risico’s van dien”, reageert Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. De vakbond is een enquête gestart onder de eigen leden, naar hun ervaringen vandaag.
De vakbond zet ook vraagtekens bij het standpunt van werkgeversorganisatie TLN, die de aangesloten leden wel aanraadt om de adviezen van instanties op te volgen, maar de uiteindelijke beslissing bij de werkgever laat. “Dat is niet voldoende. Dan winnen in de praktijk al snel de economische belangen het van de veiligheid”, zegt Van Rijssel.
Het is makkelijk om kritiek te leveren, maar laten we even kijken naar de praktijk. Welke waarschuwing gaf het KNMI eigenlijk, toen de transportsector donderdagmorgen vroeg de weg opging? Die luidde zo: ‘Nederland krijgt donderdag te maken met een westerstorm. In de westelijke kustprovincies worden windstoten tot 130 kilometer per uur verwacht. Het hele land krijgt te maken met overlast. Daarom heeft het KNMI een code oranje afgegeven. De waarschuwing geldt van 10.00 uur ’s ochtends tot 13.00 uur ’s middags. De rest van de dag geldt een code geel.’ Pas later werd dat omgezet in code rood, maar toen was iedereen al onderweg. Toen pas bleek ook dat de storm langer aanhield dan aanvankelijk voorzien.
Veel van de beelden van omgewaaide ‘vrachtwagens’ die er zijn, betreffen combinaties met een huifzeil, niet zelden ook voorzien van een niet-Nederlands kenteken. Er gaan nu stemmen op om een algeheel verbod op vrachtwagens op de weg af te kondigen bij zware storm, maar dat is misschien wat overdreven bij een aantal van slechts 66 gekantelde trucks. Dat lijkt veel, maar op het totaal aantal trucks dat donderdag onderweg was is het een schijntje. Misschien is het voor de autoriteiten een idee om de weerswaarschuwingen ook naar de ons omringende landen te laten uitgaan, en ze ook in de meest voorkomende Oost-Europese talen te publiceren. TVM bevestigt dat het bij een groot deel van de incidenten met vrachtwagens ging om buitenlandse chauffeurs, die onvoldoende op de hoogte waren van de omstandigheden. In het kader van preventie zou TVM graag zien dat waarschuwingen van Rijkswaterstaat voor extreem weer, zoals bij storm en gladheid, voortaan ook in de Engelse taal verspreid worden, bijvoorbeeld via de matrixborden boven de snelwegen. “Op deze manier worden ook de internationale chauffeurs beter bereikt en doordrongen van de ernst van de situatie”, reageert Arjan Bos, CEO van TVM verzekeringen.
Dat neemt niet weg dat de transportsector zelf ook verantwoordelijkheid heeft. ‘Had nu met wel 800 kilo lading van Amsterdam naar Gorinchem gemoeten, maar blijf lekker staan. Na de middag zijn ze er ook nog wel’, zo zagen wij een eigen rijder op Twitter redeneren. Chauffeurs zochten in de ochtend al, al dan niet op aanraden van hun planners, een parkeerplaats op. En iedereen die toch stormschade had aan de truck, denkt de volgende keer wel twee keer na om toch met code geel/oranje/rood de weg op te gaan.
onderzoek begin met matrix borden langs de weg want het betreft 9 van de 10 zijn het volume auto.s die op zn kant gaan het is onbegrijpelijk dat ze doorrijden .Ik heb al eens een brief erover geschreven maar niemand thuis.als het dichte mist is en ijzel mogen er ook geen gevaarlijke stoffen op de weg. dat werkt wel.Als je in italie frankrijk duitsland over een dal of een hoge brug gaat staat het aangegeven. hier alleen moerdijk brug of sluiting dijk lelystad.
@Ron van ’t Schip
Er zaten inderdaad een aantal “Mautkillers” (18.00 X 4.00 X 2,60 m. bij max 11,990 kg) en ook B-E volumewagens tussen. Niet alleen hier, maar ook in Duitsland. Die Mautkillers worden met name in Duitsland al jarenlang heftig bekritiseerd, omdat de verhouding oppervlak/gewicht/ onderstel gewoon niet deugt. Maar er zaten ook genoeg Nederlanders tussen. Wat je er ook van vindt en van wie die auto,s ook zijn. Er zal toch iets moeten gebeuren, al zou het zelfs tot rijverboden of afsluitingen komen, want hoe je het ook wendt of keert, de stormen worden steeds heviger en ze lijken ook vaker voor te komen. Centjes zijn belangrijk, maar veiligheid moet wel prevaleren.
Onderzoek eerst even welke nationaliteit deze omvergeblazen “trucks” hadden. En naar mijn mening heb je dat binnen veertien dagen volledig in beeld en kijk dan gelijkertijd of deze trucks behoren tot de categorie 7,5 tot GVW moterwagen met een zogenaamde wipaanhanger. Ik vermoed dat meer dan 50% van het aantal incidenten buitenlands gekentekend en of buitenlands bemand zijn en dat een zeer groot gedeelte valt in de categorie kleine combi met zeilen opbouw. En ja, als die combi’s leeg zijn dan gaan ze ook met minder storm omver. Dus buitenlandse info, maar in welke taal? En een verbod voor dit soort configuraties om bij windkracht +? te rijden, leeg og vol, want dat zie je pas als hij omver ligt!
Goedemorgen,
De beste stuurlui staan aan wal; ook hier.
Wat denkt u bv van uw dagelijkse brood?
Lange laadruimten met weinig gewicht en haast leeg terug naar de bakkerij….
Ik bedoel maar: niemand doet dit expres, en u leest (idd) dat code rood pas kwam toen veel vrachtwagens al weg waren.
Zelf rijd ik met een korte city, en ben 24 ton zwaar. Ik heb nergens last van gehad, en kwam gelukkig en dankbaar behouden weer thuis in de avond.
De parkeerplaatsen in het Oosten langs de A12 (en Duitse A3) stonden donderdag bomvol met wachtende trucks. Ook Duitsers, Roemenen en Polen. Dus blijkbaar waren de waarschuwingen toch wel doorgekomen. M.i. is de chauffeur (en niet de planner of overheid) degene die kan en moet inschatten of zijn voertuig een gevaar op de weg vormt. Voor zichzelf en anderen. Bij twijfel: stoppen! Zeker als je leeg rijdt, Leo.
Borden plaatsen heeft nie veel nut
Denk ik, want die waaien dan toch weer om.
Met als gevaar dat ze op de weg terecht komen!
Idd je bent zelf verantwoordelijk, rij zelf met bulkwagen(heeft de wind minder vat op dan zeilentrailer) en heb de storm ook uitgezeten op de parkeerplaats. Gewoon je boerenverstand gebruiken!!