Ga naar hoofdinhoud

Strenge EU-regels voor kilometerheffing

EU-landen die trucks en bestelauto’s willen laten betalen voor gebruik van de infrastructuur, kunnen dat vanaf 2023 alleen doen met een kilometerheffing. Dat voorstel werd donderdag aangenomen door het Europees Parlement. Het Eurovignet, dat Nederland ook nog immer heeft, dient te verdwijnen. Kilometerheffing mag namelijk enkel nog op afstand en niet langer op tijd gebaseerd zijn.

Ook komt er de mogelijkheid congestieheffingen in te voeren. Voertuigen die weinig of nul-emissie hebben kunnen korting krijgen op de heffing die ze moeten gaan betalen.

Peter van Dalen, Lid van de Transportcommisie van het Europees Parlement, heeft dit voorstel gesteund: “Er moet meer vracht vervoerd worden per spoor en binnenvaart. Dat zijn milieuvriendelijker vervoersmethoden. En op het water is nog ruimte zat om goederen te vervoeren zonder dat er files ontstaan. Het Europees Parlement zet in op multi-modaal vervoer dat minder CO2 uitstoot. En het gebruik van de infrastructuur gaat eerlijker belast worden, naar gereden kilometers en niet naar tijd. Het voltallige parlement heeft die aanpak, die ik met verschillende collega´s in de Transportcommissie steeds heb bepleit, nu gelukkig ook overgenomen.`

De regeling voor bestelauto’s gaat pas gelden vanaf eind 2027. Het gaat dan wel om lichte bestelauto’s. Bestelauto’s vanaf 2,4 ton, waaronder ook de veel bekritiseerde Polen-Sprinters vallen, gaan volgens het EP al wel vanaf 2023 heffing betalen. Overigens mag ook met de nieuwe regels elk land nog altijd zelf bepalen of het een kilometerheffing invoert of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer