Precies nu de onderhandelingen over de wegvervoer CAO zijn afgeketst brengt FNV met veel tamtam naar buiten dat er op grote schaal met digitale tachografen wordt gefraudeerd. Overigens is deze fraude te controleren en te voorkomen.
Door een krachtige magneet in de buurt van de opnemer te plaatsen die het signaal van de aandrijfas oppikt registreert de tachograaf dat de chauffeur rust in plaats van rijdt. Volgens Bas Burgers van Continental Netherlands, importeur van de VDO tachograaf, is dit technisch inderdaad mogelijk maar loop je wel tegen een aantal praktische problemen aan. Zo krijgt het ABS systeem bij montage van de fraudemagneet het signaal dat de aandrijfas niet meer draait waardoor de motorelektronica bij sommige truckmerken automatisch gas terug neemt. Verder is de magneetfraude niet bij alle truckmerken mogelijk. Bij de nieuwe Mercedes-Benz Actros kan het niet omdat deze met een niet-magnetische pulsgever is uitgerust. Tenslotte leidt langdurig gebruik van de magneet ertoe dat de opnemer zelf gemagnetiseerd raakt waardoor deze in het geheel geen signaal meer doorgeeft en de digitale tachograaf dus niet meer werkt.
Een bijkomende complicatie is dat bij het uitschakelen van de tachograaf ook geen kilometers meer worden geteld. Daardoor lopen lease- en verhuurbedrijven bedrijven en truckdealers die met onderhoudscontracdten werken, inkomsten mis. Bij de meeste truckfabrikanten is de magneetfrauder al langer bekend en wordt er ook wel gestudeerd op de mogelijkheid deze fraude langs elektronische weg uit te bannen. Softwarematig is dat zelfs betrekkelijk simpel te doen. Het is bijvoorbeeld mogelijk het motormanagement zo te programmeren dat bij het wegvallen van het tachograafsignaal de brandstoftoevoer wordt gereduceerd of zelfs geheel gestopt. Probleem zijn alleen de nevenefecten ervan: als bij een bouwtruck onopzettelijk de tachograafkabel wordt stukgetrokken is het niet handig dat die truck dan ter plekke stil komt te staan of opeens onvoldende vermogen heeft.
Ook is bij de meeste truckmerken het uitvallen van het tachograafsignaal vast vte stellen. Het elektronisch systeem geeft dan een foutmelding die ook wordt opgeslagen in het geheugen en later kan worden uitgelezen.
Insiders zien overigens verband tussen het vastlopen van onderhandelingen over de CAO voor het wegvervoer en timing van het naar buiten brengen van dit nieuws. Verder zijn velen van mening dat FNV door de fraudemogelijkheid met de tachograaf zo gedetailleerd naar buiten te brengen ook anderen aanzet tot deze overtreding.
Bekijk hier een gedeelte uit de NOVA-reportage van gisteravond hoe de tachograaf kan worden misleid.