Ga naar hoofdinhoud

Tank je voortaan B7, B10, B100 of toch XTL?

Vanaf vrijdag 12 oktober moeten tankstations brandstofstickers plaatsen op hun pompen. Ook nieuwe voertuigen krijgen vanaf dan zo’n sticker (in het onderhoudsboekje en in de tankklep) om aan te tonen welke brandstof geschikt is. Het gaat om auto’s, bestelbussen, bussen, trucks, brom- en snorfietsen en motorfietsen.

De verplichting komt voort uit de Europese Richtlijn Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen en geldt in de hele Europese Unie. Aan de brandstofsticker ziet de consument welke brandstof geschikt is voor zijn of haar voertuig. Vooral bij het tanken in andere EU-landen is dat handig, aangezien daar vaak andere talen en merknamen op de pomp staan.

Brandstofstickers benzine

De brandstofsticker voor benzine is zwart-wit en heeft een ronde vorm. Het getal na de E geeft het maximumpercentage biocomponenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Biocomponenten worden toegevoegd om de uitstoot van kooldioxide (CO2) te verminderen. Ze zijn gebaseerd op ethanol en gemaakt uit plantaardige grondstoffen.

Er komen steeds meer pompen waar naast de gewone benzine (aangeduid met de sticker E5), ook benzine met een ethanolgehalte van maximaal 10% getankt kan worden (E10-sticker). Ook kunt u een E85-sticker aantreffen. E85 is alleen geschikt voor voertuigen met een zogenoemde flex fuel motor.

Let op: de sticker met de E-waarde is geen vervanging voor de aanduiding van Euro 95 en Euro 98. Bij benzinevoertuigen moet zowel de E-waarde als het zogenoemde octaangetal (95 of 98) overeenkomen met de aanduiding op de pomp.

Brandstofstickers diesel

De brandstofsticker voor diesel is zwart-wit en heeft een vierkante vorm. Het getal na de B geeft het maximumpercentage specifieke biodiesel-compontenten aan dat erin verwerkt mag zijn.

Reguliere diesel wordt aangeduid met B7. Voor nieuwe dieselsoorten, zoals B10, B100 en XTL, is het raadzaam bij uw dealer of de fabrikant na te gaan of deze geschikt zijn voor uw voertuig. XTL geeft aan dat de brandstof synthetisch is en niet van ruwe aardolie is gemaakt.

Brandstofstickers gas

De brandstofsticker voor gas is zwart-wit en heeft een ruitvorm. De letters in de ruit geven aan welk type gas getankt kan worden.

Naast LPG en CNG zijn er steeds meer pompen waar u waterstof (H2) of LNG kunt tanken. Kijk dus goed welke sticker op de pomp staat.

Een voertuig kan over meerdere brandstofstickers beschikken, bijvoorbeeld E5 én E10. Dat betekent dat het voertuig geschikt is voor beide brandstoffen. Daarnaast hebben benzineauto’s op de klep van de tankdop vaak nog een sticker met het zogenoemde octaangetal (95 of 98).

Geen sticker op uw voertuig en in het onderhoudsboekje

Heeft u een voertuig van vóór 12 oktober 2018? Dan is deze waarschijnlijk nog niet voorzien van een brandstofsticker. Vraag in dat geval bij twijfel aan de dealer of fabrikant van uw voertuig welke brandstof geschikt is.

Eén reactie op “Tank je voortaan B7, B10, B100 of toch XTL?

  • Eddy

    Bij B is voor Diesel een beetje onlogisch, B moet staan voor Benzine maar daar zal wel weer over na gedacht zijn door die superieuren in Brussel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer