fbpx Ga naar hoofdinhoud

‘Terreurdreiging en vluchtelingencrisis nekt transportsector in Q1’

Dit jaar kent de Europese transportsector in het 1ste kwartaal van 2016 een zwakke start. Dat stelt TimoCom op basis van de huidige cijfers van de TimoCom transportbarometer. Het vrachtaanbod in verhouding tot de beschikbare vrachtruimte bedroeg de eerste drie maanden 30:70. Maar het lijkt erop dat de transportmarkt weer langzaam aantrekt als het warmer wordt.

NL_TM_Quartalsbericht_2016_Q1
Het jaar 2016 begon erg terughoudend met een daling van beschikbare vrachtruimte in Europa. Aan het einde van de maand januari liet de TimoCom transportbarometer een vrachtaandeel van 36% zien, wat een daling betekent van 6 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Maar de transportbranche wordt nog harder geraakt. In februari is duidelijk te zien dat het vrachtaanbod en laadruimteaanbod op de transportmarkt niet met elkaar in verhouding staan: voor 21 procent aangeboden vracht was er 79 procent beschikbare laadruimte. En zo was februari de zwakste maand in meer dan vijf jaar. “Wat we hier zien, zijn de gevolgen van de uitdagingen waar de Europese transportbranche en logistieke sector mee worden geconfronteerd”, zegt Marcel Frings, chief representative timocom_fringsvan TimoCom. “De terreurdreiging en de vluchtelingencrisis in het bijzonder hebben ertoe geleid dat de grenzen ook in het Schengengebied weer werden gesloten. Waar eerst vrij verkeer van goederen was, worden nu nog maar mondjesmaat goederen vervoerd.”

De Duitse logistieke vereniging (BVL) is het hiermee eens en dat is te zien in de actuele logistieke indicator voor het 1ste kwartaal: “De financiële crisis, Griekse crisis, Grexit, Brexit en de vluchtelingencrisis: er lijken steeds meer uitdagingen te komen voor Europa. Door onzekerheden door versterkte grenscontroles in het Schengengebied moeten logistieke dienstverleners voorzichtig zijn: ze verwachten nieuwe (en kostbare) uitdagingen en veranderingsprocessen. En daar komen ook nog onzekerheden bij over de internationale economische ontwikkeling en de mate van digitale transformatie.”

In maart kon er weer meer worden vervoerd. Het begin van de lente lijkt met de eerste zonnestralen erg stimulerend te werken voor de transportmarkt. Het vrachtaandeel steeg met 12 procent naar 33 procent (2015: 40 procent) en daarmee is de trend voor de komende maanden gezet. “Ook al zag het economische klimaat van de IFO voor de eurozone er aan het begin van het jaar er allesbehalve gunstig uit. Maar de economie zal nu weer aantrekken, want de mensen gaan weer naar buiten. En dat is altijd direct merkbaar op de Europese transportmarkt. Wij verwachten dat er de komende weken weer meer vrachtopdrachten op het TimoCom transportplatform worden geplaatst”, aldus Frings.

Eind maart lijkt de vracht-/laadruimteverhouding weer stabiel en in evenwicht te zijn. Maar kan de markt deze stijgende trend ook doorzetten in het 2e kwartaal? Dat is nu vooral de vraag en TimoCom meldt benieuwd te zijn wat komen gaat.

 

Eén reactie op “‘Terreurdreiging en vluchtelingencrisis nekt transportsector in Q1’

  • W.Willemsen

    Buiten het vluchtelingen- en terreur probleem met verstrekkende gevolgen aan de grenzen, wordt inmiddels voorbij gegaan aan de veiligheid van chauffeurs, strikte rijtijden besluit,kosten verhogende tolheffing, verzekeringspremies door toenemend aantal ladingdiefstallen. Daarbij nog de oneerlijke concurrentie van Oost -Europese bedrijven. Bijna wekelijks is er een faillissement in de sector.
    Er wordt door de overkoepelende organisaties en het ministerie veel over geschreven, maar is er geen aandacht voor aangedragen oplossingen, die kunnen bijdragen aan vermindering van de problemen. Het is triest te zien hoe onze Hollandse trots met vakbekwame chauffeurs en prachtig materiaal afbrokkelt. Hier geldt “Alleen praatjes,vullen geen gaatjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer