De MAN TGE is sinds vorig jaar op de markt. Zaak voor de truckfabrikant om voor het eerst een auto onder de 3,5 ton aan de man te brengen. Dat vereist een speciale aanpak en daarbij past de TGE 180 Lion180Edition helemaal. TTM.nl ging er een weekje mee op stap. [INHOUD | INDEX TTMnl2018_3_42]
Het is niet de eerste keer dat we de MAN TGE rijden. We deden dat al eerder en berichtten er toen uitgebreid over (in TTM.nl #3 2017), maar nu kunnen we een week lang de TGE testen. De importeur heeft niet het minste model voor ons geselecteerd, maar meteen het topmodel (een limited edition zelfs): de TGE Lion180Edition. Een zeer opvallende auto in antraciet grijs met fraaie bestickering die een brullende leeuw weergeeft. Maar dat is nog niet alles. MAN wil de TGE marketen als de ‘truck onder de vans’ en gaat daar vrij ver in. Wij moesten wel even twee keer kijken naar deze Lion180Edition. De voorkant is namelijk voorzien van een grote bullbar en boven de voorruit zit een zonneklep. Verder heeft de Lion180Edition 17 inch lichtmetalen velgen en sidebars. Daarmee krijgt de auto een wel heel imposante verschijning, die misschien niet ieders smaak is. Gelukkig zijn veel van deze fratsen optioneel. We trokken er in onze testweek wel heel veel bekijks mee.
Stijlvol
Het interieur is iets minder uitgesproken, maar meer stijlvol. Op de stoelen vinden we leren bekleding met een rood geborduurde MAN leeuw. Ook de velourmatten op de vloer zijn voorzien van het Lion180Edition logo. Wie achter het stuur mag zitten heeft geluk want de bestuurdersstoel is standaard een Ergo Active stoel. Die is niet alleen multi-verstelbaar, hij is ook luchtgeveerd. Best prettig, maar doordat in onze testauto het tussenschot tegen de stoel aan zat hoorde je bij elke hobbel in de weg geschuif en gepiep. Opvallend ook dat wij, met een gemiddelde lengte, de stoel al in de achterste stand moesten zetten. Het interieur blinkt uit door veel opbergruimte en oplaadpunten, zowel 12V als USB. Het stuur, prettig in de winter, verwarmd; het multimediasysteem heeft een lekker groot scherm. Op het stuur vinden we de MAN (of eigenlijk de Büssing) leeuw ook al, naast het stuur zien we de bedieningspook van de achtgangs automaat. Die kennen we al uit de VW Crafter als een heerlijk schakelende transmissie. Hij is ook met de hand te schakelen, maar waarom zou je dat nog willen. De bi-turbo diesel werkt prima met hem samen en nimmer kunnen we het duo op een fout betrappen. Die 177 pk is trouwens heel prettig en we scheuren wat af, maar het brandstofverbruik is navenant: 1 op 10. Goed om te weten is trouwens dat de motoren van de TGE zijn goedgekeurd voor gebruik met Hydrated Vegetable Oil (HVO), een biodiesel die CO2-neutraal rijden mogelijk maakt en in opkomst is in Nederland.





















Handig
Onze MAN TGE had een totale lengte van 599 cm en een wielbasis van 364 cm. Dat is de kleinste wielbasis en de standaard lengte. Tijdens zijn debuut op Transport Compleet in Hardenberg had deze auto nog een Aluca bedrijfswageninrichting in de laadruimte. Vrij makkelijk te leveren, want Aluca hoort net als MAN ook tot het Pon-concern. En te demonteren blijkbaar, want de kasten zijn nu weer weg. Dat geeft ons wel de mogelijkheid de laadruimte goed te bekijken. De laadlengte bedraagt 344 cm. Het dak is verhoogd, dus er is 195 cm sta- en laadhoogte. Tussen de wielkasten is 137 cm ruimte en daar pas met gemak een pallet tussen. Tegen het dak zien we fraaie LED-verlichting, die vooral van meerwaarde is bij laden en lossen in donkere uren. De achterdeuren zwaaien wijd open, ook de zijdeur geeft goed toegang. Er zijn stevige handgrepen die lekker opvallen geel zijn geverfd. Aan de achterzijde zien we trouwens een handig opstapje. Het totale laadvolume van deze TGE bedraagt bijna 12 kuub. Er mag een indrukwekkende 1500 kg mee in de laadruimte.
Assistentie
We kunnen een week lang rijden met de MAN TGE en ervaren natuurlijk hetzelfde als bij de Volkswagen Crafter. De TGE ligt koersvast en zeer stabiel op de weg, veel beter dan de vroegere Crafter-variant. Wel voelt de besturing licht aan. Er is wel gevoel met de weg, maar sommige bestuurders zouden meer gevoel in het stuur willen hebben. Fijn om te weten is dat de TGE is volgestopt met veiligheids- en assistentiesytemen. Emergency Brake Assist en zijwindcorrectie zijn standaard. Het optionele assistentiepakket bestaat uit een parkeerhulp met flankbescherming, een achteruitrijcamera, zijdelingse markeringslichten, een rijbaanwisselassistent en automatische verlichting. De koplampen waren trouwens voorzien van fraai ogend LED-licht.
De MAN TGE bewijst zich in deze test als een top-end product, dat zich zeker zal bewijzen en een plekje voor zich opeist in deze drukbevochten markt. Van de opzichtige Lion180Edition zijn wij niet zo gecharmeerd. Al die opsmuk is ook niet altijd praktisch. Het zonnescherm bijvoorbeeld is een windbreker eerste klasse op de snelweg, goed voor veel windgeruis. Al die poeha heeft de TGE helemaal niet nodig, hij heeft zelf klasse genoeg. Wie toch zo’n stoere Lion180Edition wil, moet snel zijn: er zijn er maar 50 van en ze vliegen als de bekende warme broodjes over de toonbank.
TEKST: ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: TTM.NL