Ga naar hoofdinhoud

Tien procent meer vracht mee door LoadDesigner

e-Logistics Control (e-LC), een dochter van Ewals Cargo Care, wist de beladingsgraad met gemiddeld 10 procent te verhogen dankzij de inzet van Ortecs LoadDesigner beladingsoptimalisatiesysteem.

e-LC heeft onder meer de goederenstromen tussen Scania’s Europese fabrieken en toeleveranciers onder haar hoede. De Ewals-dochter bezit hiervoor zelf geen eigen wagens, maar huurt deze in, onder meer bij het moederbedrijf. e-LC is al sinds de start in 2004 vergaand geautomatiseerd. Zo wordt de planning van de circa 150.000 ritten per jaar samengesteld met behulp van ritplanningssysteem Quintiq. “Dit combineren we met Ortecs LoadDesigner voor het optimaliseren van de beladingsgraad”, vertelt Eric Postulart, directeur van e-LC.

In de praktijk stuurt de planning de ritten die in Quintiq worden gepland door naar LoadDesigner. “Deze software controleert hoe de beladingsgraad eruit ziet en geeft aan of en hoe we nog extra lading mee kunnen nemen”, zegt Postulart. “Ook checkt LoadDesigner of we binnen de wettelijke grenzen van de asbelasting blijven.” Om ervoor te zorgen dat ook qua gewicht zo optimaal mogelijk beladen wordt, maakt Quintiq al een combinatie van zware en volumegoederen binnen één rit.

Praktisch vindt Postulart LoadDesigner daarnaast bij het splitsen van een ‘meer dan FTL’-order over meerdere auto’s. “De beladingssoftware doet een voorstel welke artikelnummers het beste in welke auto geladen kunnen worden om zoveel mogelijk per laadmeter mee te kunnen nemen. Dit voorstel sturen we ook naar de toeleveranciers zodat ze precies kunnen zien hoe de auto beladen moet worden.” Postulart geeft aan dat dankzij de inzet van LoadDesigner gemiddeld zo’n 10 procent meer vracht meegenomen kan worden.


Auteur: Sandra Waenink

 

ttm.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer