‘Tien procent wegtransport draait verlies’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Tien procent wegtransport draait verlies’

Nu 2018 er bijna opzit, is het tijd om de balans over dit jaar op te maken. Algehele conclusie: het gaat zeker niet slecht in de Nederlandse transportsector, maar het positieve sentiment neemt wel wat gas terug. Ook zijn de marges in het wegtransport ‘zorgwekkend dun’. Dat meldt ABN AMRO in haar Stand van Transport.

Bekijk de complete Stand van Transport onder aan dit artikel.

In de eerste drie kwartalen van 2018 is in bijna alle transportbranches een omzetgroei te zien. Het aantal positief gestemde ondernemers in de transportsector is hoog (42 procent), maar is wel een sterke daling zichtbaar. Eind 2017 lag het vertrouwen in de sector nog op 65 procent. Die daling loopt overigens ongeveer gelijk met de afvlakking van de economische groei.

Het  tekort aan arbeidskrachten is toegenomen naar 34,8 procent, dit vormt mogelijk een belangrijke belemmering voor groei. En ook al leven we in een hoogconjunctuur, dat levert de vervoerders over de weg niet voldoende op. Zij blijken niet in staat de kostenstijgingen door te berekenen aan de klant en dat zet de winstmarges onder druk.

Sterker nog, uit cijfers van het CBS blijkt dat in het derde kwartaal per saldo 4 procent van de ondernemers in het wegtransport de winstgevendheid zag verslechteren. Het eerste kwartaal van 2018 daalde de winstgevendheid ook al, net als eind 2016 en begin 2017. Uit een enquête van brancheorganisatie TLN blijkt dat 27 procent van de ondernemers in het wegtransport geen winst maakt en dat 10 procent verlies maakt. ABN AMRO noemt het zorgwekkend dat de marges zo dun zijn in tijden van hoogconjunctuur.

Het wegvervoer profiteert wel van de groei van de bouw en van de groei van de omzet van webwinkels.

Bekijk Stand van Transport van ABN AMRO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer