Tip Trailer voorspelt trailerincidenten • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Tip Trailer voorspelt trailerincidenten

Tip Trailer Services was naar Solutrans gekomen met een nieuwe service: Predictive Maintenance. Precies, het voorspellen van wanneer en welk onderhoud er nodig is aan een trailer.

Dat klinkt geweldig, maar hoe wil TIP dat dan gaan doen? Het antwoord ligt in wat tegenwoordig ‘The Internet of Things’ heet, de ongelooflijke stroom data die webgelinkt is.

solutrans_tipAlle data van een trailer kunnen vastgelegd en geanalyseerd worden. Dat betekent dat operationele kosten veel beter gestuurd kunnen worden, onder meer door strak gepland onderhoud. Daar gaat het dan ook om bij Predictive Maintenance. Met normaal onderhoud zijn onverwachte onderhoudskosten uit te bannen, met preventief onderhoud kun je de mogelijkheid onverwachte defecten voorkomen, maar wat als er de mogelijkheid is om technisch malheur te voorspellen? Dat is wat TIP met Predictive Maintenace belooft: door middel van ‘connectivity’ kunnen de trailers ‘praten’ met de thuisbasis. Tal van data kunnen gemonitord worden op afstand. Trailertelematica kunnen de transporteur vertellen over bandenspanning, overbelading, koeltemperaturen, maar ook over snelheid, rijgedrag en brandstofverbruik. Al die data gebruikt TIP om te voorspellen hoe lang het nog duurt voordat remmen en banden (bijvoorbeeld) in een kritieke fase komen en of regulier onderhoud kan worden afgewacht of niet. Dat voorkomt incidenten en ongepland onderhoud. Bovendien is er nog beter in te zien waarom nou net die ene trailer meer slijtage of stilstand heeft dan andere opleggers in het wagenpark.

Er is met Predictive Maintenance letterlijk te voorspellen wanneer een trailer malheur gaat vertonen. Daardoor heeft de werkplaats meer controle over de conditie van de trailer, de ondernemer heeft meer controle over de kosten en kan ongeplande stilstand voorkomen.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer