Ga naar hoofdinhoud

TLN: ‘Inklimmers verleggen werkterrein’

Transport en Logistiek Nederland (TLN) constateert dat inklimmers steeds meer landinwaarts aan boord van vrachtauto’s proberen te komen, soms al op het vertrekpunt van een transportonderneming. Daarnaast laten recente cijfers zien dat inklimmers hun werkterrein verschuiven naar andere havens in Nederland, waaronder IJmuiden.

Van haar leden verneemt TLN dat er ook al inklimmers gesignaleerd zijn op Nederlandse parkeerplaatsen, waaronder parkeerplaats Streepland langs de A16/A59 en parkeerplaatsen langs de A12 en de A15. Inklimmers gaan ook nog verder; ze proberen zelfs al aan boord van vrachtwagens met bestemming Verenigd Koninkrijk te komen, die nog niet vertrokken zijn, op het terrein van de transportonderneming.

Naar aanleiding van de recente incidenten in Calais waarschuwt TLN voor groepen illegale immigranten die vrachtauto’s tot stoppen dwingen op de snelweg nabij de Eurotunnel (A16) in Frankrijk. Eerder werden boomstammen en betonblokken op de weg gelegd en gooiden immigranten met stenen.

TLN roept de sector met klem op om in dergelijke situaties niet uit te stappen en direct het alarmnummer van de politie te bellen. In bijna heel Europa is het telefoonnummer van politie, brandweer en ambulance bij spoed 112. In Frankrijk is het noodnummer van de politie 17.

Verder komt het regelmatig voor dat een chauffeur denkt dat alle illegale immigranten zijn voertuig hebben verlaten. Bij controle blijkt regelmatig dat er toch een aantal is achtergebleven in de vrachtauto. TLN adviseert om ook in deze gevallen de autoriteiten te informeren over het vermoeden dat illegale immigranten zich in het voertuig bevinden.

TLN benadrukt ten slotte (nogmaals) om…

  • Niet te stoppen in België, als dit niet noodzakelijk is
  • De vrachtwagen goed te controleren op schade en eventuele gebreken
  • De vrachtauto niet onbeheerd achter te laten, ook niet als deze leeg is
  • Niet met de vrachtauto op afgelegen plaatsen te gaan staan
  • Op beveiligde parkings te parkeren (via www.iru.org/transpark-app zijn beveiligde parkeerplaatsen te lokaliseren)
  • Bij het verlaten van de vrachtauto altijd het beveiligingssysteem in te schakelen
  • De cabine altijd af te sluiten
  • Nooit de contactsleutels in het voertuig achter te laten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer