Ga naar hoofdinhoud

TLN: Ondanks slecht eind toch een goed 2007

Het slechtere laatste kwartaal kon niet verhinderen dat 2007 volgens de TLN Conjunctuur barometer toch een uitstekend jaar was.

TLN conjunctuur 2007Ondanks het feit dat de totale bedrijvigheid van 2006 niet is overtroffen en het 4e kwartaal tegenvalt, zegt bijna 80 procent 2007 met winst af te sluiten. Het vierde kwartaal 2007 viel voor veel ondernemers tegen door een te hoge inschatting van de transportbedrijvigheid. Consumenten namen wat gas terug met betrekking tot het kopen van non-foodartikelen. Winkels in non-foodartikelen boekten in december net als in november nauwelijks meer omzet dan een jaar eerder. De productiegroei in de industrie vlakte vorig jaar af vergeleken met 2006. Dit tezamen resulteerde in een te hoge verwachting van de bedrijvigheid. Met name in de internationale transport en logistieke activiteiten bleef de verwachte bedrijvigheid uit. Naast de bedrijvigheid bleef zowel het omzet- als winstniveau in de schaduw staan van dezelfde indicatoren in het 4e kwartaal 2006. Desondanks wordt het gehele jaar 2007 met evenveel waardering beoordeeld als het jaar 2006. 
Hoewel de verwachting voor 2008 gematigd positief is, wil tweederde van alle ondernemers dit jaar uitbreiden. Het aantal bedrijven dat van plan is het pakket logistieke diensten uit te breiden is ten opzichte van een jaar eerder teruggelopen. Het vertrouwen daalt voor de derde maal op rij, maar staat nog steeds op een hoog niveau. De hoge dieselprijs in het laatste kwartaal en het tekort aan chauffeurs gooien voor velen roet in het eten. Wat de toekomst betreft is de transportondernemer voorzichtig.

Auteur: Pieter Wieman

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer