Ga naar hoofdinhoud

TLN: ‘Vraag een reële prijs voor transport’

Gratis transport bestaat niet. Dat zegt Transport en Logistiek Nederland in reactie op de tamelijk alarmerende Transportupdate van de Rabobank van vorige week. Dat is een open deur, maar TLN is serieus: het wordt hoog tijd dat de transportsector een reële prijs voor haar werk vraagt. “Met name het uitvoerende transportdeel van onze sector is niet gezond, misschien zelfs wel ziek”, aldus TLN-directeur Jan Boeve.

Boeve reageert op de Transportupdate van de Rabobank, die signaleerde dat het rendement in het transport terugloopt omdat prijsstijgingen te laag zijn. “Vooral in tenders blijven de prijzen gewoon laag. Al met al doet de sector als geheel dus meer voor minder. Als de prijzen door een afnemende vraag weer dalen terwijl de kosten gelijk blijven, komen veel transportbedrijven in gevaar”, aldus de Rabobank.

Boeve: “Het gaat economisch goed. Er is werk te over. En toch is met name het uitvoerende transportdeel van onze sector niet gezond, misschien zelfs wel ziek. Terwijl transport een belangrijke schakel is in de waardeketen van ieder product. Het transport zorgt ervoor dat het product op de plek komt waar het waarde toevoegt. De transporteur neemt risico’s over van diverse schakels in de logistieke keten en ontzorgt ook nog eens opdrachtgevers en ontvangers van de goederen. En toch slagen wij er als sector niet in een juist prijskaartje aan die waarde te verbinden.” Volgens Boeve mag daar best eens serieus over gepraat worden. “Wij vinden het normaal dat de winkels op tijd bevoorraad worden, dat de juiste spullen op tijd op de bouwplaats zijn, dat als we als consument nu bestellen en het over vier uur gratis thuis geleverd krijgen. Laten we met elkaar het gesprek aangaan wat een reële beloning is voor de waarde die de transporteur aan een product toevoegt. En laten we heel goed in de oren knopen: gratis transport bestaat niet”, aldus Boeve.

Bron: TLN

Eén reactie op “TLN: ‘Vraag een reële prijs voor transport’

  • Patrick

    Eerst het transport na de grond helpen om bedrijven te helpen die diverse oneerlijke concurrentie constructies gebruiken en nu komen ze erachter dat de prijs te laag ligt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer