Transport en Logistiek Nederland wil vaart maken met invoering van een kilometerheffing voor het vrachtverkeer. In zijn column in het ledenblad zegt voorzitter Arthur van Dijk een kortere termijn voor ogen te hebben dan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. De stellingname van Van Dijk is opmerkelijk, want eerder was hij niet zo enthousiast over de kilometerheffing voor trucks.
Van Dijk zegt in zijn column (lees de originele versie onderaan dit artikel) het liefst één regime te zien voor al het verkeer, omdat dat het grootste effect sorteert op het vlak van mobiliteit. Hij ziet het echter als een gegeven dat het regeerakkoord alleen beprijzing van het weggebruik door goederenvervoer noemt. In dat geval wil Van Dijk dat die maatregel zo snel mogelijk wordt ingevoerd. “Waarom? Simpelweg omdat onze leden een gelijk speelveld verdienen. Waar zij inmiddels in heel veel landen een vorm van kilometerheffing krijgen opgelegd, mogen buitenlandse vervoerders nog altijd ‘gratis’ door Nederland rijden”, schrijft de TLN-voorzitter. Hij wil, met het oog op een eerlijker speelveld, meer vaart dan de 5 jaar die de minister eerder noemde als noodzakelijke voorbereidingstijd. Van Dijk noemt nu dus een betere concurrentiepositie voor Nederlandse transporteurs als uitgangspunt om de km-heffing wèl in te voeren, terwijl hij vorig jaar nog pleitte om vooral geen kilometerheffing voor trucks in te voeren omdat die de concurrentiepositie van transportbedrijven juist verslechterde.
Van Dijk noemt nog een goede reden om snel werk te maken van een kilometerheffing voor vrachtauto’s in Nederland. Bij de totstandkoming van het nieuwe kabinet is namelijk bepaald dat de opbrengsten uit deze heffing ten goede komen aan de transportsector. “De kilometerheffing is daarmee een goed middel om het transport in ons land verder te verduurzamen en het is niet meer dan eerlijk dat degene die het geld opbrengt het ook terugkrijgt om te kunnen investeren”, verwoordt Van Dijk een van de speerpunten van het beleid van TLN. Ook hiermee neemt hij een ander standpunt in dan voorheen, een heel ander standpunt zelfs. In oktober vorig jaar, bij het bekendmaken van het regeerakkoord, noemde hij het terugvloeien van tolgelden naar de transportsector ‘een sigaar uit eigen doos’.
Een woordvoerder van TLN schaart de uitspraken van Van Dijk onder de noemer ‘voortschrijdend inzicht’. “Die kilometerheffing komt er nu eenmaal, daar valt niet meer aan te ontkomen. Wij zijn blij dat het geld dat de transporteur betaalt terugvloeit naar de sector. Daarnaast juichen wij het toe dat buitenlandse transporteurs nu ook in Nederland gaan betalen, net zoals wij dat doen in onder meer België en Duitsland.”
Lees de column van Arthur van Dijk
Als ze het dan toch invoeren,laten ze dan het Duitse Maut systeem gebruiken en niet nog weer een nw systeem zoals in België,het wiel is al uitgevonden
Volgens mij betalen we al, aan het eurovignet en als het goed is de buitenlanders ook.
Als er km heffing komt wordt alles toch ook duurder in Nederland want het zal toch door berekend moeten worden, heeft dhr. v Dijk daar wel aan gedacht.
Ik ben het hélemaal met Michel eens. Waarom wéér miljoenen en miljoenen spenderen voor wéér een eigen Nederlands systeem, terwijl er een fantastisch werkend systeem (de “Maut”) in de BRD al jááárenlang in gebruik is. Maar nee hoor, wij zullen naar alle waarschijnlijkheid wel weer opnieuw het wiel gaan uitvinden !!!!! En de transportwereld maar weer betalen jongens. Wanneer houdt het is een keer op !?!?!?
Let eens op de datum
https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/90756/TBV-NL-Ook-tol-in-Nederland
Ja. En nu?
Waarschijnlijk is de Heer van Dijk meer bezig met zijn toekomstige carriere, dan met de belangen van de sector.
Want het laatste waar op het bedrijfsleven wacht zijn lastenverzwaringen welke het uiteindelijk beoogde resultaat toch niet gaan waarmaken.
TLN belangen!!
Ze praten daar of zijn ze er voor de gehele transportsector,
Dus Niet!!
Niemand zit te wachten op weer lastenverzwaringen!
Beste reageerders hierboven, deze man pleit in zijn column alleen voor een gelijk speelveld in Europa. Wie kan daar nu tegen zijn? Eerst goed lezen en dan pas gaan schreeuwen.