Ga naar hoofdinhoud

Transportbedrijf schroeft loon chauffeurs fors omhoog

Het Belgische transportbedrijf TDL Group uit Houthalen-Helchteren staat in de spotlights met een nieuw sociaal akkoord dat hun chauffeurs tot wel 600 euro per jaar meer salaris geeft. Dat melden diverse media. Eindelijk worden de chauffeurs nu beloond op functie, en niet langer op tonnage.

Dat wilde TDL al veel langer, maar het lukte nooit om aan de functieclassificatie een bedrag te hangen. Tot nu dan, en het is ook hoog tijd. Volgens Tom Peeters, secretaris van de socialistische vakbond ABVV, ligt het brutoloon van een chauffeur vandaag echter hopeloos achterop. “Poetspersoneel verdient bruto vandaag meer dan een vrachtwagenchauffeur. Daarbij komt dat de mogelijkheden om het nettoloon via premies aan te vullen, steeds beperkter worden.”

Behalve een beter CAO-loon zijn er in het akkoord ook afspraken gemaakt over een maaltijdvergoeding, een extra nachtvergoeding en een flexibiliteitspremie. Ook ervaren chauffeurs die een nieuwe collega wegwijs maken, krijgen een extra premie. In sommige gevallen gaat het om een loonsverhoging van twee euro bruto per uur en van netto 600 euro per jaar.

Voor het bedrijf betekent de nieuwe cao extra kosten. Maar de kosten wegen niet op tegen de baten, vindt financieel topman Kris Bloemen. “Onze werknemers krijgen loon naar werken en uitzicht op een stabiel pensioen. Bovendien worden we als werkgever een stuk aantrekkelijker.”

TDL Group is een Limburgs familiebedrijf dat zo’n 800 werknemers telt, onder wie 350 chauffeurs. De vakbonden hopen dat de cao inspirerend werkt voor de sector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer