Ga naar hoofdinhoud

Transportbedrijven vergeten CAO-loonsverhoging te betalen

Diverse transportbedrijven zijn vergeten aan de salarissen van juli en augustus de loonsverhoging van 2 procent toe te voegen, zoals die per 1 juli jl. geldt volgens de nieuwe CAO. Ook de extra trede verhoging wordt nogal eens vergeten. Dat meldt CNV Vakmensen.

De nieuwe CAO Beroepsgoederenvervoer en de verhuur van mobiele kranen is onlangs algemeen verbindend verklaard. Daarom geldt de cao met ingang van 17 augustus 2017 voor alle bedrijven die onder de werkingssfeer van deze cao vallen.

Bedrijven die het loon per 4 weken betalen vinden het lastig om de loonsverhoging per 1 juli in te laten gaan. 1 juli valt precies in het midden van de 4-wekenperiode. Over twee weken moet nog het oude loon betaald worden en over twee weken het hogere nieuwe loon. Hierdoor moeten ook de overuren gesplitst worden. De uren voor 1 juli moeten tegen het oude loon betaald worden en voor de uren na 1 juli geldt het hogere loon. Veel bedrijven betalen de overuren een periode later uit. Dan moet in loonperiode 8 de overuren gesplitst worden, zodat het juiste loon wordt betaald.

Veel bedrijven vergeten de extra trede verhoging. Van oud-KNV bedrijven hoort CNV nogal eens dat chauffeurs geen trede verhoging krijgen. “Je zat al in D6 en dat blijft zo, dus geen extra geld,” is een vaak gehoorde opmerking. Deze bedrijven vergeten dat er nieuwe loontabellen zijn voor de oud-KNV bedrijven.

Ook de toeslag voor de eendaagse nachtrit zorgt voor wat problemen. Vóór 1 juli behoren chauffeurs een vergoeding voor deze ritten te krijgen voor de uren van 20.00 – 04.00 uur (TLN bedrijven) of 19.00 – 06.00 uur (KNV bedrijven) van € 2,66 bruto per uur. Met ingang van 1 juli is dit veranderd en krijgt de chauffeur een toeslag van 19 procent van het functieloon voor de uren tussen 21.00 en 05.00 uur.

Net als over de maand juli hoeft de werkgever ook over de maand augustus geen SOOB premie te betalen. Hij mag die premie dus ook niet op het loon inhouden. Toch doen bedrijven dat nog steeds. Hierdoor krijg de werknemer minder loon. Op de loonstrook staat dit vaak vermeld onder het kopje ‘SOOB premie’, ‘premie O & O’, ‘ontwikkeling en opleidingsfonds’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer