Transportbranche dekt zich in tegen recessie • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Transportbranche dekt zich in tegen recessie

Ondernemers in de transportsector willen zich het meest indekken tegen faillissementsrisico’s afgezet tegen waarnemingen in andere branches. Dat blijkt uit een sectoranalyse van kredietverzekeraar Euler Hermes. Het aantal verzoeken om dekking (limieten) van verzekerden nam in het derde kwartaal toe met 48 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2007. In waarde nam dit zelfs toe met 80 procent. Het aantal geclaimde schades nam echter af met 9,5 procent.

recessie_schemaDe limiet is het maximale bedrag die de verzekeraar uitbetaald wanneer de afnemer van de verzekerde failliet gaat. “De kredietcrisis zorgt voor toenemend wantrouwen in de transportbranche. We zien dat de sector zich goed voorbereidt op een volgende recessie”, aldus Walter Toemen, directeur Risk bij Euler Hermes. Ook de daling van het aantal geclaimde schades wijdt Toemen aan oplettendheid van de ondernemers: “Het feit dat het aantal geclaimde schades is gedaald met 9,5 procent, geeft aan dat ondernemers beter op de hoogte zijn en beter zicht hebben op sterke en minder sterke ondernemingen in de branche. Leveringen boven de dekking blijven steeds meer achterwege omdat men zich bewust is van het risico op non betaling. Ook geven klanten aan dat het gemiddelde betaalgedrag oploopt.”

Euler Hermes waarschuwt haar klanten voor een gebrek aan spreiding in afnemers. Hoe meer afnemers je hebt, hoe makkelijker je een faillissement financieel kan opvangen. Met name kleine bedrijven doen nog niet genoeg aan risicospreiding waardoor ze snel in problemen komen. “Kijk ook vóór het sluiten van deals eerst naar de kredietwaardigheid van de klant en betalingservaringen alvorens je hiermee in zee gaat”, adviseert het bedrijf.

In de sectoranalyse heeft Euler Hermes de volgende sectoren onderzocht: mode-en textielbranche, uitzendbranche, agrarische sector, bouw, ICT, metaal en transport- en opslag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer