Ga naar hoofdinhoud

Transportcapaciteit op dieptepunt

De transportcapaciteit is in  het tweede kwartaal van 2017 gedaald tot een niveau dat het diepst is in zeven jaar tijd. Dat blijkt uit de tweeëndertigste editie van de Transport Market Monitor van Capgemini Consulting en Transporeon, die de dynamiek van het Europese transport en goederenvervoer in kaart brengt.

De capaciteitsindex daalde met 41,7 procent naar een indexniveau van 65.8 in het tweede kwartaal van 2017. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2016 is de capaciteitsindex 25,2 procent lager. De prijsindex steeg met 17,7 procent in het tweede kwartaal van 2017 (index 101.2). Als we dit vergelijken met hetzelfde indexniveau van het tweede kwartaal vorig jaar (2016) zien we dat de prijsindex gestegen is met 5,1 procent. De dieselindex daalde na vier kwartalen van groei naar een indexniveau van 77.7. Deze index is 6,2 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2017. De European Trade Flow Index zal naar verwachting dalen met 3,1 procent in het tweede kwartaal van 2017, maar blijft toch op een hoog niveau vergeleken met voorgaande jaren.

Erik van Dort, Supply Chain Director bij Capgemini: “Ondanks het feit dat de prijsindex zich herstelt na een traditioneel rustig eerste kwartaal op het gebied van transport, is een prijsstijging van bijna 18 procent vrij hoog te noemen. Het zal interessant zijn om te zien of de capaciteit zo laag blijft in het derde kwartaal en te vermijden dat de prijs daalt, zoals we de afgelopen jaren hebben gezien.”

Marc-Oliver Simon, Managing Partner of Transporeon, voegt hieraan toe: “De transportcapaciteit bereikte een dieptepunt in het tweede kwartaal van 2017. Dit is aan de ene kant te wijten aan de aantrekkende economie. Een andere reden kan het tekort aan chauffeurs zijn. Het is kenmerkend dat transportprijzen voor het eerst sinds 2014 in het tweede kwartaal gestegen zijn, ondanks de daling van de dieselprijzen. Up-to-date tools voor transporttoewijzing zoals online platforms bieden een goede kans om op korte termijn de benodigde capaciteit te vinden tegen een concurrerende prijs.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer