Transportcriminaliteit stabiel in 2017 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Transportcriminaliteit stabiel in 2017

Het aantal bij de politie geregistreerde ladingdiefstallen in Nederland is in 2017 nagenoeg gelijk gebleven met het aantal registraties in 2016. Respectievelijk 237 en 232. Bij de diefstal van voertuigen en diefstal van voertuigen met lading werden ook lichte verschillen geregistreerd. Dat blijkt uit de Jaarrapportage Transportcriminaliteit 2017 van de politie. Opvallend is dat binnen de gemeente Venlo de meeste ladingdiefstallen plaats vonden. Parkeerplaats Venlose Heide aan de A67 en het industriegebied Trade Port West waren in 2017 de onbetwiste hotspots.

In 2017 werden 95 voertuigen gestolen en in 2016 waren dat er nog 106. In deze categorie was Roosendaal de hotspot, voor Rotterdam en Ridderkerk. Voertuigen met lading worden nog altijd niet vaak gestolen, al steeg het aantal in 2017 van 25 naar 34.

In 2017 zijn 20 procent van alle aangiftes bij de politie binnen gekomen van het centrale aangifteloket. Dit loket nam de politie op 15 mei 2017 in gebruik. Via 088-00874444 kunnen vrachtwagenchauffeurs of transportondernemers telefonisch aangifte doen. Bij melding binnen kantooruren wordt de aangifte meteen opgenomen. Gaat het om aangiften buiten kantooruren, dan wordt het incident geregistreerd en zoekt de politie de eerstvolgende werkdag contact om de aangifte op te nemen. Als er een snelle opvolging nodig is dan onderneemt de politie direct actie. Dat is voor zowel de getroffen ondernemer als de politie van groot belang. Voor de ondernemer omdat hij altijd en overal aangifte kan doen en voor de politie, omdat de kwaliteit van de vastgelegde informatie wordt verbeterd waardoor de kans wordt vergroot wordt om verdachten op te sporen. Twintig procent in het eerste jaar is een goed resultaat maar politie en transportbranche roepen gedupeerde ondernemers op nog vaker gebruik te maken van dit loket. Elke goede aangifte is belangrijk voor de bestrijding van deze vorm van criminaliteit.

Politie en justitie behaalden in 2017 ook successen in de bestrijding van transportcriminaliteit. De aanhouding van vijf Roemenen eind juli 2017 op een vakantiepark op de Veluwe was internationaal nieuws. Het was voor het eerst dat criminelen, die verdacht werden van het stelen van lading uit een rijdende vrachtwagen, konden worden aangehouden. Dieven hadden enkele dagen eerder op de A73 uit een rijdende vrachtwagen een groot aantal mobiele telefoons   met een waarde van een half miljoen euro gestolen. De verdachten zijn vrijdag 16 maart in Zwolle tot gevangenisstraffen van 15 en 14 maanden veroordeeld voor heling van de telefoons. Dat zij ook daadwerkelijk de diefstal volgens de ‘Roemeense methode’ hebben gepleegd achtte de rechter niet bewezen. Een Roemeen die in oktober 2017 op de A15 werd aangehouden bij een poging tot ladingdiefstal uit een rijdende vrachtwagen, is op 6 maart veroordeeld tot één jaar cel. Vanaf oktober 2017 zijn geen nieuwe gevallen van ladingdiefstal met gebruik making van deze methode bij de politie gemeld.

Begin december hield de politie in Brabant twee groepen aan die zich schuldig maakten aan ladingdiefstal. Het betrof vijf Albanezen en drie Nederlanders. De laatste groep maakte gaten in de zeilen om te kijken of de lading wel interessant was om te stelen.

Politie en OM spannen zich samen met andere publiek- en private partijen (Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (Avc), Verbond van Verzekeraars, Rijkswaterstaat, Evofenedex, TAPA, TLN en Ministerie J&V.) in om de transportcriminaliteit aan te pakken. Met de vorming van de Nationale Politie is Transportcriminaliteit, waar lading- en voertuigdiefstal een onderdeel van uitmaakt, expliciet opgenomen in de taakstelling van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid. De aanpak bestaat uit zowel projectmatige opsporingsonderzoeken als gerichte interventieacties van de Dienst Infrastructuur. De dienst werkt daarbij samen met de regionale eenheden van de politie, de KMAR, bijzondere en buitenlandse opsporingsdiensten.

Het gezag over deze projectmatige onderzoeken ligt bij het Landelijk Parket van het OM. Politie en OM hebben beiden het thema transportcriminaliteit als aandachtspunt benoemd waarbij ze breder kijken dan ladingdiefstal.

Onderstaand zetten we even de harde cijfers neer uit het jaarrapport.

Het totaal van de diefstal van transportmiddelen en/of lading is in het vierde kwartaal 2017 met 15 procent gestegen ten opzichte van het derde kwartaal 2017 (93 registraties in het vierde kwartaal ten opzichte van 78 registraties in het derde kwartaal 2017.

De grootste stijging is in de categorie ladingdiefstallen (69 registraties in het vierde kwartaal ten opzichte van 35 registraties in het derde kwartaal 2017). De categorieën -in volgorde van omvang- zijn: (1) diefstal van lading, (2) diefstal van voertuigen en (3) diefstal van voertuigen mét lading.

Deel 1: Diefstal lading

Het aantal diefstallen van lading is in 2017 nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2016. (237 om 232) In het vierde kwartaal van 2017 is het aantal registraties van voltooide ladingdiefstallen ten opzichte van het derde kwartaal van 2017 fors gestegen met 105 procent van 35 naar 69. Echter ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016 is het aantal registraties daarentegen in het vierde kwartaal van 2017 sterk gedaald met 31 procent (van 100 naar 69 registraties).

De meeste ladingdiefstallen werden in 2017 gepleegd op de A67, A2 en de A73.

Deel 2: Diefstal voertuigen

Het aantal diefstallen van vrachtvoertuigen in 2017 is licht gedaald (van 106 naar 95). Ten opzichte van het derde kwartaal 2017 heeft ook in het vierde kwartaal 2017 er een forse daling plaatsgevonden van het aantal diefstallen van vrachtvoertuigen(van 34 naar 22 = -35 procent ). Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016 is het aantal registraties in het vierde kwartaal 2017 nagenoeg gelijk gebleven(22 om 24).

De meeste voertuigdiefstallen werden in 2017 gepleegd in Roosendaal.

Deel 3: Diefstal voertuigen mét lading

Het aantal diefstallen van vrachtvoertuigen mét lading is gestegen van 25 in 2016 naar 34 in het jaar 2017. Dat is weliswaar een grote procentuele stijging van 36 procent maar in exacte aantallen slechts een stijging van negen. In het vierde kwartaal van 2017 nam het aantal af ten opzichte van het derde kwartaal 2017(van negen naar twee). Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016 is het aantal registraties in het vierde kwartaal 2017 gedaald (van zeven naar twee registraties).

In verband met het geringe aantal delicten zijn er geen hotspots in deze periode aan te wijzen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer