Transportfamilies in achterhoede Quote 500 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Transportfamilies in achterhoede Quote 500

De familie Raben, eigenaar van de gelijknamige transport en logistiek onderneming, is het enige logistieke bedrijf dat dit jaar is gestegen op de Quote 500. De familie Kloosterboer, actief in koelopslag, staat het hoogste genoteerd met een 207ste plaats, een daling van 19 plaatsen ten opzichte van 2007.

quote500_coverOpmerkelijk op de lijst van dit jaar is dat het gros van de families die rijk geworden zijn in de transport en logistiek een flink aantal plaatsen zijn gezakt. Zo is Wim Vos, die onlangs nog zijn meerderheidsbelang in Vos Logistics opgaf, wederom een aantal plaatsen gezakt op de Quote 500. In 2007 bekleedde Vos, geschat vermogen 76 miljoen euro, nog de 351ste plaats en nu is hij twintig plaatsen gezakt naar 371.

Het commentaar van de opstellers op Vos is wederom niet mals: “Tja, wat moeten we met The Boss uit Oss? Jarenlang stond Wim Vos (63) met een zeer dikke 100 miljoen in deze lijst, maar net als zijn commissarissen en wellicht ook zijn accountants draaide Vos ons een rad voor de ogen. Zo florissant als zijn cijfers waren, ging het helemaal niet met vrachtwagenbedrijf Vos Logistics. De sluwe Vos werd met het klimmen der jaren steeds megalomaner en dat pakte verkeerd uit. In zijn zucht naar groot, groter, grootst nam hij ongekende risico’s, met als gevolg dat zijn bedrijvenconglomeraat vorig jaar hevig wankelde. Hoog tijd voor de commissarissen om Vos uit zijn eigen bedrijf te smijten, een charmeoffensief in het zakenblaadje FEM ten spijt.”

Positiever nieuws is er te melden over transportfamilie Raben, geschat vermogen 60 miljoen, uit het Achterhoekse Winterswijk dat dit jaar steeg naar plaats 455 (2007: 471). “Het transportbedrijf van de familie Raben schrijft eindelijk weer zwarte cijfers, nadat het in de voorbije jaren verlies geleden heeft. De laatste keer dat er winst gemaakt, was in 2004: 26 miljoen euro”, aldus Quote.

De familie Kloosterboer, vermogen 140 miljoen euro, is de hoogste genoteerde logistieke familie. Hun havenbedrijf, dat gespecialiseerd is in koelopslag, heeft volgens Quote vooral gescoord bij de begeleiding van de overplaatsing van de fruitterminal Seabrex in Rotterdam. De broers Kloosterboer hebben nu een belang van vijftig procent genomen in het overslagbedrijf waar jaarlijks een miljoen ton aan fruit wordt verwerkt.

Guus Moeijes, eigenaar van Moeijes Transporten, die Vos vorig voor het eerst passeerde op de lijst der rijken is nu gezakt van plaats 273 naar 314 met een vermogen van 88 miljoen euro, drie miljoen minder overigens dan in 2007. Volgens Quote heeft Moeijes veel geld verloren met zijn aandeel van tien procent in het omstreden Nieuwe Steen Investment als gevolg van de lage koers van 17 euro. “Dat brengt met zich mee dat het belang van Moeijes in een jaar ruim tien miljoen euro in waarde is gedaald tot 63 miljoen.”

 

De meeste eigenaren van logistiek en transportbedrijven zijn, met uitzondering van Raben, wederom een aantal plaatsen gezakt op de Quote 500, getuige het overzicht hieronder:

 

Positie                                  Persoon / bedrijf (geschat vermogen)

 

Nr. 207 (188 in 2007)             Familie Kloosterboer (140 miljoen euro)

Nr. 314 (273 in 2007)             Guus Moeijes / Moeijes Transporten (88 miljoen euro)

Nr. 371 (351 in 2007)             Wim Vos / Vos Logistics (76 miljoen euro)

Nr. 455 (471 in 2007)             Familie Raben / Raben Transport (60 miljoen euro)

Nr. 463 (440 in 2007)             Joop van der Graaf / Van der Graaf (60 miljoen euro)

Nr. 492 (492 in 2007)             Cees de Rijke / De Rijke Europe (53 miljoen)

 

Overigens zijn de vermogens van de rijken in de Quote 500 lijst gebaseerd op de peildatum van 1 augustus, dus nog voordat de kredietcrisis uitbrak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer