Ga naar hoofdinhoud

Transportondernemers optimistisch, ondanks lage marge

Het economisch sentiment in de diverse sectoren van de Nederlandse economie is positief. Uit de Sectorbarometer van ABN AMRO blijkt dat met name de retailsector, de zakelijke dienstverlening en technologie, media en telecom (TMT) positief gestemd zijn. Ook in de transportsector zijn ondernemers optimistisch, ondanks dat de marges laag zijn. Met name in sectoren die afhankelijk zijn van export, zoals de agrisector, de industrie en de sector transport & logistiek, denken ondernemers per saldo het komende jaar wat minder te investeren dan dit jaar. Dat blijkt uit de Sectorbarometer van ABN-AMRO.

De Sectorbarometer voor de Nederlandse logistieke sector is min of meer gelijk gebleven ten opzichte van het tweede kwartaal. De verbetering van het sentiment lijkt voorbij, maar duidt nog steeds op groei.

De omzet groeit, maar de winstgevendheid staat onder druk. Transportondernemers zijn nauwelijks in staat kostenstijgingen door te berekenen aan hun opdrachtgevers. Dat is opvallend, want door de hoogconjunctuur is er geen sprake van overcapaciteit. Zo’n 10 procent van de transportondernemers geeft aan verlies te maken.

Ondernemers zijn nog steeds van plan te investeren. De bereidheid neemt wel wat af. Dat komt niet als een verrassing. Er is de laatste jaren flink geïnvesteerd in nieuw materieel dat een poosje mee kan.

Volgens de conjunctuurenquête van brancheorganisatie TLN is het sentiment in het derde kwartaal iets gedaald. Toch zijn ondernemers in de transportsector per saldo nog altijd positief.

Sinds 2017 groeit de omzet in bijna alle logistieke branches. De sector profiteert van de toename van de wereldhandel. Ook de sterke groei van de bouwsector en de online verkopen zorgen ervoor dat met name de op het binnenland gerichte branches harder groeien.

Het aantal faillissementen in de transportbranche is stabiel. De meeste bedrijven die failliet gaan zijn actief in het wegvervoer. Gezien de lage marges is het niet verwonderlijk dat sommige partijen ondanks de hoogconjunctuur failliet gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer