Ga naar hoofdinhoud

Transportprijzen vertonen dalende trend

De transporttarieven dalen, terwijl de dieselprijs stijgt en de vervoerscapaciteit toeneemt. Dat blijkt uit de dertigste editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting. De prijzen voor transport daalden in het laatste kwartaal van 2016 met 0,6 procent, vergeleken met het derde kwartaal van 2016.

De prijsindex daalde met 0,6 procent in het vierde kwartaal van 2016 (index 94.5). Als we dit vergelijken met het indexniveau van het vierde kwartaal van 2015, zien we dat de prijsindex met 3.7 procent is gekrompen. Vergeleken met dezelfde maand in 2015, tonen alle maanden van 2016 een daling van de transportprijzen. De capaciteitsindex steeg naar een indexniveau van 93.6 (+10,3 procent) in het vierde kwartaal van 2016. Vergeleken met het vierde kwartaal in 2015, is de capaciteitsindex 5.7 procent hoger. De dieselindex groeide in de laatste drie maanden van 2016 voor het derde kwartaal op rij en ging naar een index van 75.2. Dat is 7,6 procent hoger dan het derde kwartaal van 2016. Erik van Dort, Supply Chain Director bij Capgemini: “Het prijsniveau leed onder een groot aanbod aan beschikbare transportcapaciteit in december, maar vooral in november. In december zagen we dat de prijzen zich herstelden. Gewoonlijk is er sprake van onbalans in vraag en aanbod in het eerste kwartaal  van een jaar. Daarom verwachten we logischerwijs ook een verdere prijsdaling in het eerste kwartaal van 2017.”

Peter Förster, Managing Director bij Transporeon, voegt hieraan toe: “De transportprijs index stond in heel 2016 onder het niveau van 2015, met een gemiddelde van 5,2 procent. Eén reden daarvan was de lage dieselprijs. Een verdere daling van de prijsindex wordt verwacht voor het eerste kwartaal van 2017. Aangezien de dieselprijsindex tot nog toe blijft stijgen, vermoed ik echter dat de transportprijs index aanzienlijk hoger zal zijn vanaf het tweede kwartaal van 2017.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer