Ga naar hoofdinhoud

Transportsector onderschat risico’s en invloed klimaat- verandering

KPMG onderzocht wereldwijd de risico’s die bedrijven in achttien verschillende bedrijfstakken lopen als gevolg van de klimaatverandering en de mate waarin zij zich hierop voorbereiden. De transportbranche komt er niet best af.

De risico’s van de klimaatverandering en de economische gevolgen die daarmee samenhangen worden door bedrijven wereldwijd stelselmatig onderschat. Een aantal bedrijfstakken verkeert op dit moment zelfs in de gevarenzone omdat de risico’s van de klimaatverandering voor deze sectoren ingrijpend zullen zijn en zij onvoldoende maatregelen nemen om zich hiertegen te wapenen.
 
Naast voor de hand liggende sectoren, zoals de olie- en gasindustrie en de luchtvaart, gaat het met name om het toerisme, de gezondheidszorg, de financiële sector en het transport. Afgezien van de fysieke gevolgen van een veranderend klimaat, zoals overvloedige regenval, droogte en een stijging van de zeespiegel, liggen de risico’s vooral op het terrein van wet- en regelgeving, schade aan reputatie en aansprakelijkheid.
 
Uit onderzoek van KPMG blijkt dat vooral het reputatierisico en het aansprakelijkheidsrisico door de bedrijfstakken nog nauwelijks als een substantieel risico worden gezien. KPMG onderzocht wereldwijd de risico’s die bedrijven in achttien verschillende bedrijfstakken lopen als gevolg van de klimaatverandering en de mate waarin zij zich hierop voorbereiden.
 
Op basis van de risico’s en de mate waarin zij zich hierop voorbereiden, zijn de bedrijfstakken volgens Barend van Bergen van KPMG Sustainability grofweg in drie groepen in te delen.
 
Van Bergen: “Sectoren waar de veronderstelde risico’s groter zijn dan de mate van voorbereiding, de groep waar risico’s in verhouding lijken te staan tot de mate van voorbereiding en de groep die geen belangrijke risico’s loopt en relatief gezien goed voorbereid is. Zes branches bevinden zich in de gevarenzone.”
 
De transportsector bijvoorbeeld veroorzaakt 13 procent van de totale CO2-emissies, maar blijkt nauwelijks voorbereid te zijn op toekomstige regelgeving die onvermijdelijk zal leiden tot hogere brandstofaccijnzen, meer wegenbelasting en lagere emissieplafonds. En slechts weinig transportbedrijven houden rekening met de fysieke risico’s die de sector loopt, zoals vertragingen, annuleringen en ongelukken.
 
Volgens Van Bergen is het essentieel dat bedrijven nu eindelijk gaan kijken naar de gevolgen van de klimaatverandering. “Dit betekent in ieder geval investeren in een goed begrip van de risico’s en waar nodig het verbeteren van risicomanagement. Daarnaast dienen bedrijven ervoor te zorgen dat ze in staat zijn om verantwoording af te leggen over hun klimaatbeleid. Want bedrijven zullen in toenemende mate met vragen hierover worden geconfronteerd. Een goede voorbereiding rendeert daarbij, niet alleen om risico’s te beperken, maar ook om kansen te benutten”.

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer