‘Transportsector zet positieve koers voort’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Transportsector zet positieve koers voort’

De transport- en logistieksector zet de rest van 2015 door de verbreding van het economisch herstel de positieve koers voort. Door groei in de bouw en de detailhandel, worden meer goederen vervoerd. De afgelopen kwartalen waren voor de transport- en logistieksector boven verwachting, wat het ondernemersvertrouwen goed heeft gedaan. Dat meldt ING Economisch Bureau in het dinsdag verschenen Vooruitzicht Sectoren. De bouw is dit jaar overigens de snelst groeiende sector in Nederland.

transport_nlDe transport- en logistieksector zet in 2015 de positieve koers voort. De volumegroei versnelt van 2 in 2014 naar 2,7 procent dit jaar. Dit is vooral te danken aan de verbreding van het economisch herstel. Door groei in de bouw en de detailhandel worden meer goederen vervoerd. De afgelopen kwartalen waren voor de transport- en logistieksector boven verwachting, wat het ondernemersvertrouwen goed heeft gedaan. De internationale vrachtvolumes groeien dit jaar vooral door export van machines, apparaten en voertuigen. De internationaal afhankelijke deelsectoren vertonen een gemengd beeld: het goederenvervoer via de lucht (Schiphol) heeft vorig jaar al de groei van 7 procent meegemaakt (vroegcyclisch) en valt dit jaar licht terug, terwijl het personenvervoer flink door blijft groeien.

In het tweede kwartaal 2015 groeide de gemiddelde industriële productie met 2,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei zet naar verwachting door. De export blijft de steunpilaar maar ook de binnenlandse vraag neemt toe. De hoogste groei is in 2015 te vinden in de kapitaalgoederenindustrie. Zo groeit naar verwachting de productie in de transportmiddelenindustrie met 8 en in de machinebouw met 4 procent.

De bouwproductie groeit naar verwachting dit jaar met 5 procent. Het vertrouwen van aannemers is de afgelopen twee jaar flink verbeterd en ligt momenteel al weer bijna op het pré-crisis niveau van medio 2008. Het is vooral de woningbouw die het door de aantrekkende woningmarkt goed doet. Begin 2015 viel de groei in de infrasector wel tegen. “De afgelopen maanden herstelt ook daar echter weer het vertrouwen bij ondernemers. De orders nemen weer toe waardoor we ook in de infrasector een volumestijging voor 2015 verwachten,” aldus ING-econoom Maurice van Sante.

Van alle bedrijfssectoren laat de horeca met een nulgroei de laagste volumeontwikkeling zien. Hotels en restaurants zien de vraag wel verder aantrekken. De groei van het aantal hotelkamers in Amsterdam is fors. De gemeente geeft aan dat spreiding gewenst is en nieuwe ontwikkelingen in het centrum ongewenst. De omzet van cafés blijft structureel achter.

In supermarkten werden in het eerste halfjaar ruim 750.000 kassabonnen afgerekend, iets meer dan in 2014 (+0,5 procent). Ook het gemiddelde bedrag per kassabon nam iets toe ten opzichte van 2014. Het algemene prijspeil in voedingswinkels is al 1,5 jaar stabiel, mede geholpen door aanhoudende daling van internationale voedselprijzen en indirect ook lagere olieprijzen. Het volume in non-food plust, maar door lagere prijzen stijgt de omzet nauwelijks. Daarbij is het beeld divers. Winkels in woninginrichting en persoonlijke verzorging doen het goed. Bij schoenenwinkels en doe-het-zelf dalen zowel de prijs als het aantal verkochte goederen. Kleding en consumentenelektronica zien het volume licht stijgen, maar door prijsdalingen krimpt de omzet.

De economische opleving gaat grotendeels aan de zorg voorbij. Bezuinigingen en stelselwijzigingen zorgen voor een trendbreuk in de uitgavenontwikkeling. Terwijl de uitgaven aan zorg zeer beperkt groeien, zullen de zorgvolumes in 2015 en 2016 krimpen. In de zorg zijn ondernemers daardoor duidelijk pessimistischer dan in andere sectoren. De verschuiving van zorg vanuit ziekenhuizen en ggz naar huisartsen zorgt ervoor dat de uitgaven aan huisartsenzorg juist wel sterk groeien.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer