Trimble lanceert Trailer4U • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Trimble lanceert Trailer4U

Trimble introduceert op de MobiliteitsRAI een nieuwe autonome en kosteneffectieve telematica-oplossing voor tracking & tracing van trailers: Trailer4U. Deze oplossing beschikt over een grote flexibiliteit omdat ze op twee manieren kan worden geïnstalleerd: zowel standalone op batterijen of met kabelaansluiting.

De standalone modem op batterijen kan eenvoudig aan de trailer worden bevestigd. Bij ongeoorloofd gebruik geeft de modem aan waar de trailer stopt, zodat die snel kan worden opgespoord. Als de Trailer4U-modem met een kabel aan de voeding van de trailer is verbonden, kan elke rit onafhankelijk van het uitvoerende transportbedrijf worden gevolgd met een interval van vijf minuten. Trailer4U zal beschikbaar zijn vanaf november 2017.

Met Trailer4U biedt Trimble een ideaal alternatief voor de complexe telematica-oplossingen van trailerproducenten en onafhankelijke leveranciers. Zij bieden immers een modem die is aangesloten op de CANbus van de trailers. Dat levert een schat aan data op over de staat van de trailer en maakt het mogelijk om onderhoudsbeurten te plannen. Maar lang niet alle vlootbeheerders hebben behoefte aan dit informatie-niveau. Voor vlootbeheerders op zoek naar een meer basic tracking geeft de kostenefficiënte oplossing Trailer4U een antwoord op de allerbelangrijkste vraag: wat is de huidige of de laatste positie van mijn trailer?

Middels de NFC-functie (Near Field Communication) kan de modem door een Android-app meteen worden geactiveerd. De batterij van de modem heeft een levensduur die toereikend is om minimaal twee jaar lang te communiceren met de backoffice. Eens per dag geeft de modem om 12.00 uur UTC  (Coordinated Universal Time) zijn positie door via een 2G- of 4G-netwerk, zodat voortdurend zicht is op de getrokken eenheden. De bewegingsdetector signaleert wanneer een trailer onbedoeld op weg gaat en geeft de vlootbeheerder na twintig minuten een waarschuwing. Als de trailer zestig minuten stilstaat, geeft de modem automatisch zijn positie door. Verder kunnen de tijdsinstellingen draadloos naar eigen inzicht worden aangepast.

“Diefstal van trailers is een groot probleem. Met deze eenvoudige oplossing bieden we daarvoor een efficiënte oplossing”, verklaart Johan Peijnenburg, Sales Director Trimble Transport & Logistics Europe en Product Manager Trailer4U.

Trimble biedt als optie een standaard elektriciteitskabel die met de voeding van de trailer kan worden verbonden voor real-time tracking en tracing. Zodra de lichten van de trailer branden, stuurt de modem elke vijf minuten een bericht. Dat maakt het mogelijk om elke rit met de oplegger real-time te volgen. De Trailer4U kan ook gekoppeld worden aan het EBS-systeem (Electronic Brake System) middels een specifieke kabel die online kan worden aangekocht via een door Trimble gecertificeerde partij.

“Supply chains staan vandaag de dag onder grote tijdsdruk. Steeds meer transportbedrijven willen hun opdrachtgevers en diens klanten een nauwkeurige estimated time of arrival (ETA) bieden. Natuurlijk kan dat via de boordcomputer in de vrachtauto, maar de lading zit in de trailer die steeds vaker door charters wordt gereden. Met Trailer4U maakt het niet uit welke truck van welk transportbedrijf voor de trailer staat”, verklaart Peijnenburg.

Trailer4U is volledig geïntegreerd met de backoffice-applicaties van Trimble. Via FleetWorks kunnen transportbedrijven de benaming van hun trailers inregelen. Via FleetCockpit kunnen planners de positie op de voet volgen en complete routes traceren en vastleggen. FleetWorks is een handige webapplicatie voor vlootadministratie. FleetCockpit stelt dispatchers in staat om het wagenpark te volgen en geeft via de Trimble boordcomputers inzicht in alle data afkomstig van trucks en trailers.

“Trailer4U is een flexibele oplossing. Deze werd ontwikkeld op verzoek van onze eigen klanten en kan volledig geïntegreerd worden met de back-office toepassingen alsook de boordcomputers van Trimble. Daarenboven kan Trailer4U ook worden gemonteerd op trailers van transportbedrijven die niet werken met Trimble-applicaties”, stelt Peijnenburg.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer