Alle truckfabrikanten platoonen samen in ENSEMBLE • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Alle truckfabrikanten platoonen samen in ENSEMBLE

De Europese truckfabrikanten gaan de komende drie jaar samenwerken aan het implementeren en demonstreren van multimerk platooning. Dat gebeurt in het door Europa medegesubsidieerde project ENSEMBLE.

Er wordt inmiddels al jaren gepraat over platooning, met links of rechts eens een demonstratie of pilot, maar samenwerking tussen de Europese truckfabrikanten was altijd een moeilijk verhaal. Zo maar data delen was blijkbaar onoverkoombaar. Tot nu dan, want met multimerk-platooning doen DAF, Iveco, MAN, Mercedes-Benz, Renault, Scania en Volvo wat de Aziatische merken Fuso, Isuzu en UD onlangs ook al deden. TNO heeft de leiding over het ENSEMBLE-project.

Platooning in 2021

Ondanks de samenwerking in ENSEMBLE duurt het nog wel even voor we trucks van verschillende merken in een treintje over de weg zien gaan (anders dan in de file). Het project begint halverwege dit jaar met bekijken wat nodig is en het ontwerpen van een gezamenlijke structuur. Dit ontwerp zal door de OEM’s en hun partners worden geïmplementeerd in het tweede jaar, terwijl andere partners de impact van platooning gaan meten. Pas in het derde jaar zullen multimerk platoons verschijnen op testcircuits en internationale openbare wegen. Dat staat dus gepland voor 2021.

Truck Platoon Matchting

Minstens zo interessant als het ENSEMBLE-project is het project waar TNO ook aan werkt en dat gaat om Truck Platoon Matching. Hierbij wordt op basis van tal van voertuig- en geografische criteria bekeken hoe een platoon van verschillende vervoerders en voertuigen is samen te stellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer