Ga naar hoofdinhoud

Trucks gevaarlijk in het donker

Vrachtwagens die in het donker achteruit een erf oprijden om te laden of lossen en trucks die de weg oprijden, veroorzaken jaarlijks honderden ongevallen waarbij tientallen ernstige gewonden en enkele doden te betreuren zijn. Politiekorpsen pleiten voor maatregelen.

Vooral op het platteland en op duistere polderweggetjes vinden de ongelukken plaats, omdat de reflectoren aan de zijkant van vrachtwagens voor automobilisten te veel lijken op de oplichtende paaltjes langs provinciale wegen. Verschillende politiekorpsen hebben het probleem geconstateerd en pleiten voor maatregelen tegen de onzichtbare aanhangers.
 
Het probleem doet zich vooral voor als een vrachtwagenchauffeur in het donker achteruit een oprit insteekt of de weg oprijdt. Een tegemoet rijdende automobilist ziet de koplampen van de truck aan de linkerzijde van de weg en denkt dat hij zijn tegenligger gewoon rechts kan passeren. De reflectoren van de vrachtwagen ziet hij aan voor paaltjes die een bocht in de weg aangeven. Als de bestuurder doorrijdt, knalt hij echter vol tegen de zijkant van de vrachtwagen aan.
 
Op dit moment lopen er verschillende onderzoeken naar dergelijke ongevallen die vorig jaar en in 2006 plaatsvonden. Uit remsporen is onder meer gebleken dat een bestuurder die in een dergelijke situatie terechtkwam, pas op 35 tot vijftig meter afstand de oplegger herkende en begon te remmen. Dat was te laat.
 
In 2006 werd reflectie op de zijkanten van vrachtwagens verplicht gesteld. Berekend werd dat dit in Europa 165 verkeersdoden zou schelen. De zijmarkeringslichten dienen tussen 35 centimeter en anderhalve meter boven het wegdek op de vrachtwagen te zijn bevestigd. Uit de ongevallenanalyses van recente incidenten is gebleken dat deze verplichte reflectie vrijwel altijd aanwezig was, maar dus niet afdoende bleek. Volgens verklaringen van diverse slachtoffers dachten zij een bocht te naderen. Mogelijke oorzaak is het verschil tussen de felle koplampen van de vrachtwagen en de zijmarkeringslichten.
 
Vrachtwagenchauffeurs kunnen strafbaar worden gesteld als zij gevaar op de weg veroorzaken waardoor een andere weggebruiker overlijdt of gewond raakt. Aan de andere kant gaat de wegenverkeerswet ervan uit dat een automobilist zijn voertuig tot stilstand moet brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover de weg vrij is.
 
Bron: De Telegraaf

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer