Trucks doen NL'se productie industrie verder groeien • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Trucks doen NL’se productie industrie verder groeien

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 0,6 procent hoger dan in oktober 2015, maakt CBS bekend. De stijging is een stuk kleiner dan in september. Al dertien maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide opnieuw het sterkst.

De transportmiddelenindustrie produceerde in oktober ruim 11 procent meer dan in oktober 2015. Dat is te danken aan een stijging van het aantal geproduceerde personenauto’s en vrachtwagens. Ook de productie van de rubber- en kunststof-, de chemische en de voedingsmiddelenindustrie groeide sterker dan gemiddeld. De productie van de elektrische-apparaten-, de farmaceutische- en de metaalproductenindustrie kromp daarentegen.

gemiddelde-dagproductie-naar-bedrijfsklasse-16-12-08Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van oktober op september steeg de productie met 0,5 procent.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Het vertrouwen van industriële producenten is in november licht afgenomen, maakte CBS een paar weken geleden bekend. Dat is vooral toe te schrijven aan een minder positief oordeel over de verwachte bedrijvigheid.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Net als de Nederlandse producenten waren de industriële ondernemers in Duitsland in november iets minder positief dan in oktober. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in oktober 1,3 procent hoger dan in oktober 2015.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer