TSS is Leerbedrijf van het Jaar 2008 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

TSS is Leerbedrijf van het Jaar 2008

Transport Service Sliedrecht (TSS) is verkozen tot Leerbedrijf van het Jaar 2008. De verkiezing werd georganiseerd door branche-opleider VTL. Aloys Adriaanse van Gebr. Versteijnen werd door het Nederlandse publiek verkozen als Praktijkopleider van het Jaar.

Leerbedrijf van het Jaar 2008Juryvoorzitter Ingrid Stomp van Transport en Logistiek Nederland (TLN) was in haar toelichting van de verkiezing Leerbedrijf van het Jaar duidelijk over de opleidingskwaliteiten van TSS: “Transport Service Sliedrecht is een vrij groot bedrijf met zo’n tachtig medewerkers. TSS, zoals ze in de wandelgangen heten, is een echt opleidingsbedrijf. Zelfs de directeur Teus Kant is er ooit als VTL-leerling begonnen. Onder de bezielende leiding van praktijkopleider Peter van Dijk (rechts op de foto) is TSS niet alleen voor leerlingen een goed opleidingsbedrijf. Eigen medewerkers krijgen ook alle mogelijkheden om verder te groeien en te leren. Dat gebeurt niet met formele opleidingsplannen; opleiden zit dicht onder de huid van de organisatie. Het is ingebed in de structuur en cultuur van het bedrijf. Bij vacatures kijkt TSS eerst welke eigen medewerker geschikt is voor die functie. Dus niet een vacature melden en afwachten, maar actief geschikte mensen benaderen. Daar zag de jury bij TSS vele voorbeelden van. TSS houdt voeling niet alleen met de leerling, maar ook met zijn of haar ouders en de school. Niet de mens als werknemer staat centraal, maar de hele persoon die zo’n werknemer is. Die houding heeft consequenties. Bijvoorbeeld dat medewerkers en leerlingen in financiële nood soms worden bijgestaan. Bijvoorbeeld dat er een advocaat werd ingeschakeld toen een medewerker onbedoeld illegaal in Nederland. Bijvoorbeeld dat Peter van Dijk in het weekend nog wel eens een disco bezoekt waar je hem niet direct zou verwachten, gewoon om te kijken of het maandagochtendverzuim misschien discoverzuim is.” Volgens Tromp wint TSS het van de overige gnomineerden omdat het opleiden, of het “ontwikkelen van mensen”, werkelijk in de genen van het bedrijf zit. De overige genomineerden waren transportbedrijf J. Schreuders uit Zaltbommel en Mepavex Logistics uit Bergen op Zoom.
Peter van Dijk van TSS toonde zich verguld met de winst. “Dit is perfect. Het is een geweldige waardering van ons werk. We doen als leerbedrijf ook ons uiterste best om jonge mensen op te leiden. Dat gebeurt in verschillende functies, van loodsmedewerker tot chauffeur. Ik werk pas zeven jaar bij TSS, maar het bedrijf leidt al 30 jaar lang jonge mensen op. Het mooiste vind ik dat onze leerling-medewerkers TSSPraktijkopleider van het jaar 2008 hebben genomineerd. Dat zegt toch iets over hoe ze ons zien. Blijkbaar is het bij ons fijn leren. Dat blijkt overigens ook uit het feit dat veel leerlingen bij ons blijven hangen. Een leerling goed begeleiden is echt investeren in de toekomst van het transportbedrijf.”
Aloys Adriaanse van Gebr. Versteijnen (derde van links op de foto rechts) was samen met Janno van Aalst van Gebr. Pothuizen en Jan den Boer van Zeelandia genomineerd voor Praktijkopleider van het Jaar en werd door een publieksstemming als winnaar aangewezen. “Deze verkiezing winnen is een geweldige ervaring. Ik doe dit werk nu negen jaar en ik begeleid zo’n zeven leerlingen van 16 en 17 jaar. Door hen intensief te begeleiden is het mogelijk ze de liefde voor het transport bij te brengen. Dat een hoog gehalte aan leerlingen bij Versteijnen blijft hangen is overigens ook een teken van waardering voor ons werk.”

Opleider VTL organiseert de verkiezingen om het belang van leerbedrijven en praktijkopleiders te onderstrepen. De drie bedrijven krijgen een bezoek van de jury en worden beoordeeld op het opleidings- en arbeidsklimaat. De instroom en begeleiding van leerlingen, een opleidingsplan, gekwalificeerde praktijkopleiders en doelgroepenbeleid spelen een belangrijke rol bij de uiteindelijke beoordeling. Praktijkopleiders spelen een centrale rol bij de ontwikkeling van jongeren tijdens hun opleiding. Persoonlijke begeleiding en coaching helpen de leerling om het BBL/BOL traject succesvol te kunnen doorlopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer