Ga naar hoofdinhoud

TU Delft: dodehoeksysteem werkt echt

Het dodehoeksysteem Lisa 2 Alert is effectief bij het voorkomen van dodehoekongevallen tussen vrachtauto’s en fietsers. Dat bewijst een onderzoek hiernaar van de TU Delft.

Vanmiddag presenteerde onderzoeker Industrieel Ontwerpen Henri Christiaan de resultaten van het onderzoek. Dat is een prachtige aanvulling op de bewering van TLN, enkele weken geleden, dat Lisa 2 Alert onvoldoende onderzocht zou zijn en dat transporteurs daarom dergelijke systemen niet aan willen schaffen. Lisa 2 Alert werd echter in het Dear Truck onderzoek van 2005 ook al als bijzonder effectief gekenmerkt.

Lisa 2 Alert is een eenvoudig interactief systeem dat bij het inschakelen van de rechter richtingaanwijzer een geluidssignaal laat horen en over de volle lengte van de vrachtwagen gele knipperlichten in werking zet. Lisa is geen vervanger van een dode hoek–spiegel of –camera, maar een aanvulling erop.
Met de onderzoeksresultaten van de TU Delft hoopt leverancier Bimex het systeem binnenkort op de markt te mogen brengen. Want, hoewel bijvoorbeeld de Gewestelijke Afvalstoffendienst Bussum en andere gemeenten en transportbedrijven al 6 jaar naar volle tevredenheid met dit systeem rijden, mag Lisa 2 Alert officieel nog niet gebruikt worden. Dat heeft ermee te maken dat er momenteel maar drie typen geluidssignalen zijn toegestaan op de openbare weg en er een wetswijziging nodig is om ook het vierde geluidssignaal, dat van Lisa 2 Alert, toe te laten.
 
Bekijk het volledige onderzoeksrapport vrijdagmiddag op www.bimexautomotive.com Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer