fbpx Ga naar hoofdinhoud

TVM waarschuwt voor oplichtingspraktijken

TVM verzekeringen waarschuwt transportbedrijven voor een nieuwe vorm van oplichting. Malafide partijen stelen daarbij goederen door zich voor te doen als inkoper van een bekend bedrijf. Aan de vervoerders het advies om bij aflevering van de goederen strikt de instructies in hun vrachtbrief te volgen. Zij kunnen dan niet aansprakelijk worden gesteld voor diefstal.

crimineelMalafide partijen doen zich voor als inkoper van een bekende en gerespecteerde onderneming. Zij bestellen op diens naam goederen en de verkopende partij – die van niets weet – seint een vervoersbedrijf in voor de levering. De oplichters vragen vervolgens rechtstreeks aan het vervoersbedrijf om de spullen op een ander adres of aan een ander persoon af te geven. Pas na het verstrijken van de betalingstermijn wordt het voor zowel verkoper als vervoerder duidelijk dat de goederen zijn gestolen en de ‘inkoper’ met de noorderzon is vertrokken.

Een chauffeur is verplicht om zijn lading af te leveren bij de partij die op de vrachtbrief staat omschreven. In dit geval dus bij het bedrijf waar de oplichter zegt te werken. De chauffeur handelt dan volgens het CMR-verdrag: een verdrag tussen Europese landen voor vervoer van goederen  over de weg. Wijkt hij af van de instructies in zijn vrachtbrief, dan kan het vervoersbedrijf aansprakelijk worden gesteld voor diefstal.

TVM geeft een paar tips om oplichting te voorkomen:

• Laat uw planner extra alert zijn op vreemde e-mailadressen, afleveradressen en instructies.

• Geef uw chauffeurs mee dat ze zich strikt aan de orders in de vrachtbrief houden. Zij mogen van niemand anders dan hun opdrachtgever instructies accepteren om goederen op een andere plaats of aan een ander persoon af te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer