Tweede Kamer neemt motie over Lisa2Alert aan • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Tweede Kamer neemt motie over Lisa2Alert aan

De Tweede Kamer heeft de motie aangenomen om nogmaals goed naar de positieve effecten van het Lisa2Alert dode hoek systeem te kijken.

Lisa2Alert is een vanuit de praktijk ontwikkeld dode hoek systeem dat naast de chauffeur ook voetgangers, fietsers en bromfietsers met geluid- en lichtsignalen waarschuwt. Dit systeem richt zich op de interactie tussen de chauffeur en de overige verkeersdeelnemers zodra hij rechts afslaat.

Rob van de Moosdijk is de bedenker van de Lisa Life Saver. Hij heeft het systeem 17 jaar geleden ontwikkeld nadat hij zelf getuige was van een dode hoek ongeval. Het systeem is aantoonbaar effectief maar het geluidsignaal ervan is officieel niet toegestaan. Desondanks wordt het dode hoek systeem toch door een groot aantal transportbedrijven en overheidsinstanties gebruikt zij de veiligheid belangrijker vinden. Van Moosdijk voert al jaren actie om de wetgeving te laten aanpassen zodat zijn dode hoek systeem legaal mag worden ingebouwd.

Het Lisa2alert dode hoek systeem is aantoonbaar effectief. In 2007 onderzocht het ministerie van Verkeer en Waterstaat verschillende dodehoeksystemen; Lisa2Alert bleek voor chauffeurs en fietsers het beste te werken. Ook de TU Delft was positief. Fietsers reageerden vaker en sneller op vrachtwagens die zijn uitgerust met Lisa2Alert. Tevens leidt het systeem tot een schadereductie tot 85 procent omdat chauffeurs alerter zijn. Desondanks is het systeem nog steeds niet verplicht gesteld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer