Ga naar hoofdinhoud

Van Uden kiest voor Truck4U en FleetXPS

Van Uden Logistics heeft 85 eigen vrachtauto’s uitgerust met Truck4U en FleetXPS, de on-board units van Trimble Transport & Logistics. De logistiekdienstverlener met zes warehouses in Nederland was bewust op zoek naar ‘proven technology’. Jurgen Mook van Van Uden Logistics: “Databetrouwbaarheid is cruciaal. Niet alleen wij maar ook onze opdrachtgevers nemen elke dag belangrijke beslissingen op basis van de data die deze telematica oplossingen ons leveren.”

TrimbleTL-FotoTruck4UinCabineElke dag gaat Van Uden Logistics met 200 voertuigen de weg op om de retail en horeca te bevoorraden met levensmiddelen en dranken zoals bier, wijn en gedistilleerd. Op jaarbasis gaat het om zo’n 1,4 miljoen pallets en rolcontainers, die hun weg vinden naar meer dan 6000 adressen in Nederland en België. De distributie vindt plaats vanuit zes warehouses in Waddinxveen, Haaften, Zoetermeer, Soesterberg en Nederasselt, waar voorraden liggen van gerenommeerde levensmiddelen- en drankproducenten.

Databetrouwbaarheid speelt in de operatie van Van Uden een cruciale rol. Alle vrachtauto’s, van LZV tot bakwagen, zijn daarom uitgerust met Truck4U en FleetXPS, de oplossingen van Trimble Transport & Logistics die samen alle functionaliteiten leveren die van een moderne boordcomputer mogen worden verwacht. “Niet alleen wij maar ook onze opdrachtgevers nemen elke dag belangrijke beslissingen op basis van de data die deze oplossingen ons leveren. Met Truck4U en FleetXPS hebben we realtime zicht op onze vloot en ontvangen we realtime terugmelding als zendingen worden afgeleverd”, vertelt Jurgen Mook, directeur transport en distributie van Van Uden Logistics.

Truck4U is een on-board unit die als een black box is ingebouwd in de 85 eigen vrachtauto’s van Van Uden. Deze unit is gekoppeld aan de tachograaf en de CANbus van de voertuigen, waardoor de logistiek dienstverlener op afstand de tachograaf- en motormanagementdata kan uitlezen en realtime inzicht heeft in de rij- en rusttijden, het rijgedrag en het brandstofverbruik van de chauffeurs.

TrimbleTL-FotoFleetXPSinCabineFleetXPS is een mobiele unit die de chauffeurs gebruiken voor het opvolgen van de geplande ritten en het vastleggen van de gewerkte uren. Ze nemen hem ook mee naar buiten voor het scannen van de afgeleverde pallets of rolcontainers en het fotograferen van eventuele transportschades. Van de 85 vrachtauto’s zijn 70 voorzien van de FleetXPS-hardware van Trimble, de andere vijftien maken gebruik van de FleetXPS-app die draait op elk willekeurig device met een Android-platform. “Ook de vaste charters die we elke dag inzetten, maken gebruik van de FleetXPS-app. Ze kunnen daarvoor hun eigen device meenemen, zodat ze niet in onze hardware hoeven te investeren. Terwijl wij toch over accurate ritgegevens beschikken en de tijdigheid van de ritten bewaken”, zegt Mook.

De investering in de oplossingen van Trimble volgde na onvrede over het vorige boordcomputersysteem van een andere leverancier. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe telematica oplossing  met ‘proven technology’, waarmee we onze zendingen beter kunnen tracken en tracen en waarmee we realtime de positie van onze vrachtauto’s kunnen volgen. Trimble heeft op dit moment de beste oplossing. Hun technologie biedt alle voordelen van een mobiele applicatie en de datazekerheid van een boordcomputer. Dat de oplossing al geïntegreerd is met FleetHours, de verloningssoftware van LogicWay die we gebruiken, is een prettige bijkomstigheid”, verklaart Mook.

Truck4u en FleetXPS zijn in slechts drie weken tijd ingebouwd in de 85 vrachtauto’s van Van Uden. “De snelheid van implementatie bewijst dat Trimble over de juiste kennis  beschikt en aandacht heeft voor onze processen”, stelt Mook.

Na de installatie in de vrachtauto’s volgt nog de koppeling met het transport management- en planningssysteem, een combinatie van de software van Van Boxtel en Quintiq. “Die integratie is belangrijk voor de correcte afhandeling van orders. Daardoor kunnen wij eventuele afwijkingen van de planning realtime melden aan klanten.”

De oplossingen van Trimble werken naar volle tevredenheid. De chauffeurs zijn blij met de gebruiksvriendelijke, intuïtieve wijze waarop FleetXPS is ingericht. De foto’s die ze maken van schade aan zendingen of materieel worden automatisch aan het juiste dossier gekoppeld en met de juiste personen zoals de wagenparkbeheerder gedeeld. Als ze de pallets of rolcontainers bij aflevering scannen, worden klanten daarvan desgewenst direct op de hoogte gesteld.

Op kantoor hebben de planners meer grip op de operatie gekregen, terwijl tegelijkertijd de rust op de afdeling enorm is toegenomen. “Een groot deel van de communicatie met de chauffeurs verloopt nu niet meer via telefoon, maar in de vorm van berichtenverkeer via FleetXPS. Ze krijgen nu sneller een terugkoppeling als de uitvoering van de ritten afwijkt van de planning, waardoor ze eerder maatregelen kunnen nemen en eerder klanten kunnen berichten. De rapportages voor het management zijn compleet, waardoor we beter inzicht hebben in de geleverde prestaties. De systemen van Trimble leveren de resultaten die we hadden verwacht.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer