‘Uitstekende delen bedrijfsauto’s niet goed afgeschermd’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Uitstekende delen bedrijfsauto’s niet goed afgeschermd’

Bedrijven in de landbouw, wegenbouw, transport en logistiek kunnen meer doen om de veiligheid van werknemers en weggebruikers te garanderen. Hoewel de Regeling Voertuigen glashelder stelt dat ‘uitstekende delen van bedrijfsauto’s’ moeten zijn ‘afgeschermd’, is de praktijk vaak anders.

Zeeman-MagProtect-2Uitstekende delen van vrachtwagens, tractors en heftrucks veroorzaken nog dagelijks ernstig letsel. Elk jaar komen bij de Arbeidsinspectie ruim duizend meldingen binnen van bedrijfsongevallen in de buurt van de laadklep van een vrachtwagen. Nog eens vijftig voetgangers, fietsers en andere verkeersdeelnemers eindigen op de Spoedeisende Hulp na een botsing tegen een geopende laadklep.

Chris Lindenberg van het IJmuidense bedrijf MagProtect, dat magnetische beschermhoeken produceert, constateert dat er in de landbouw, wegenbouw, transport en logistiek de laatste jaren vorderingen zijn gemaakt. “Maar het gaat mondjesmaat.” Wetgeving en extra controles van de politie op de naleving ervan hebben nog niet overal tot het gewenste resultaat geleid.

Bedrijven die slordig omspringen met uitstekende onderdelen als laadkleppen en vorken, brengen niet alleen hun werknemers, maar ook andere verkeersdeelnemers in gevaar. “De laadklep is net een scheermes en wordt vaak over het hoofd gezien door medeweggebruikers”, aldus Lindenberg.

Het IJmuidense bedrijf, opgericht in 2013, gooit hoge ogen met de MagProtect, een hoogwaardige en op maat gemaakte neodymiummagneet die het uitstekende onderdeel niet alleen markeert, maar ook afschermt. De kunststof beschermhoek is voorzien van een krachtige magneet en blijft daardoor altijd op zijn plek.

“De MagProtect wordt op de hoek van de laadklep geplaatst als deze horizontaal staat. Hij klikt dan krachtig vast en de chauffeur kan zijn werk doen”, legt Lindenberg uit. “Wanneer de protector de grond raakt, zal deze loslaten en voorover op de klep vallen. En als de klep weer omhoog gaat, wordt de protector automatisch weer opgepakt door de magneet. Simpel en doeltreffend.”

Het innovatieve Nederlandse product wordt inmiddels in tientallen landen en op alle continenten gebruikt. Lindenberg hoopt het aantal ongelukken fors terug te dringen. “MagProtect is niet alleen een veilige en voordelige oplossing, hij bespaart je ook gewoon een hoop gedoe.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer