Ga naar hoofdinhoud

Ultra-Seal wint rechtszaak tegen BRV

Twee Duitse rechtbanken, de rechtbank te Bonn en het gerechtshof te Keulen, hebben het verzoekschrift voor een voorlopige voorziening afgewezen dat was ingediend door de BundesReifenVerband tegen Ultra-Seal met betrekking tot het rechtmatige gebruik van Ultra-Seal op de Duitse markt.

De afgelopen maanden heeft er een uitvoerige lobby door de BRV plaatsgevonden. De BundesReifenVerband (BRV), de Duitse bandenorganisatie die fabrikanten van ‘premium’ banden vertegenwoordigt, had proactief de aanval geopend op gebruikers van Ultra-Seal-producten en de pers met de bewering dat de aanwezigheid van Ultra-Seal op de Duitse markt illegaal zou zijn op grond van § 36 van het StVZO (Duitse wegenverkeersreglement) onder ‘Richtlinien’ (Richtlijnen) dat uitgegeven is door het Bundesverkehrsministerium (Duitse Ministerie van Verkeer). Ultra-Seal weerlegde deze aantijgingen op 23 mei 2017 met tegenargumenten in ‘Reifenpresse’ online. 

De rechter oordeelde ten gunste van Ultra-Seal in het proces dat de BRV tegen Ultra-Seal had aangespannen: Eerst stelde het ‘Landgericht’ te Bonn (30 O 24/17) op 22 juni 2017 vast dat de ‘Richtlinien’ waar de BRV naar verwijst geen marktgedragsregels zijn (Marktverhaltensvorschriften) zoals bedoeld in de Duitse Mededingingswet (UWG) en daarom werd de zaak verworpen, waarmee de rechter in het voordeel van Ultra-Seal oordeelde. Vervolgens stelde het ‘Oberlandesgericht’ te Keulen (6 W 8417) op 4 september 2017 eveneens vast dat de zaak moest worden verworpen vanwege non-urgentie, waarmee de rechter wederom in het voordeel van Ultra-Seal besloot. Met deze uitspraken won het bedrijf het kort geding.

Ultra-Seal is op veel tegenstand gestuit van de BRV, die simpelweg gekweld is door de langere levensduur van een band door het gebruik van Ultra-Seal. Aangezien Ultra-Seal deze rechtszaak heeft gewonnen, kan het bedrijf nu zijn klantenbestand in Duitsland weer verder gaan uitbreiden, wat eerder sterk werd bemoeilijkt door de aantijgingen van de BRV. Het is in het belang van de bandenorganisatie om afdichtmiddelen voor banden van de markt te houden, omdat er door voordelen als een langere levensduur van een band en minder beschadigingen, minder banden worden verkocht, wat schadelijk is voor bandenfabrikanten.

Ultra-Seal verwacht daarom dat de BRV in de toekomst meer aantijgingen zal aandragen tegen het product. Aangezien de BRV het pleidooi heeft verloren in het kort geding, zullen de volgende aanvallen waarschijnlijk op andere aspecten gericht zijn.

Ultra-Seal heeft de BRV meerdere malen voorgesteld om een open dialoog aan te gaan, maar dit werd geweigerd. Het bedrijf heeft daarom reeds de nodige voorbereidingen getroffen om zijn product verder te verdedigen tegen onrechtmatige beweringen, alsmede tegen laster en smaad tegen het bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer