Ga naar hoofdinhoud

Vakbonden in actie voor beter Europa

De Europese vakbonden trekken op woensdag 9 januari ten strijde tegen de nieuwe Europese plannen voor de transportsector. Eerdere Europese plannen zijn volgens FNV door acties van chauffeurs van tafel geveegd. Dat moet nu ook weer gebeuren.

Op parkeerplaats Hazeldonk (grens België) wordt komende woensdag 9 januari vanaf 14.00 uur actie gevoerd.

De vakbonden, met uit Nederland FNV, hebben een paar eisen gesteld:

 • Beperk de cabotage tot 3 ritten per 7 dagen, met daarna een cooling off periode van 5 dagen
 • Handhaaf het verbod op rusten in de cabine
 • Buitenlandse chauffeurs moeten met hun vrachtwagen iedere twee weken terug keren naar het land waar het bedrijf waar ze werken gevestigd is. Zo voorkomen we nomaden van de weg
 • Handhaving 500-kggrens in het Nederlandse vergunningstelsel

Voor de zomer lagen er vanuit Europa diverse plannen voor nieuwe regelgeving voor de transportsector onder de naam Mobility Package. Deze plannen waren desastreus voor nationale én internationale chauffeurs, maar ook voor Nederlandse bedrijven. FNV Transport en Logistiek heeft actie gevoerd tegen deze plannen en een handtekeningenactie onder chauffeurs opgezet.

“Samen met werkgeversorganisatie Transport Logistiek Nederland (TLN) hebben we een schriftelijke reactie op alle onderwerpen gegeven, waarmee we gelobbyd hebben bij onze minister van V&W, de Tweede Kamer en in Europa. De minister heeft vrijwel al onze gezamenlijke aanbevelingen overgenomen en is daarmee het overlegcircuit in Europa ingegaan. Het resultaat van dit alles was dat deze slechte plannen na de zomer werden afgeschoten door het Europees Parlement”, aldus FNV.

Het Europese besluitvormingsproces is nogal ondoorzichtig, vindt FNV Als het gaat om Mobility Package heeft de Transportraad (waar de verkeersministers van de Europese landen in zitten) vorige maand nieuwe voorstellen gedaan. Het Europees Parlement heeft ook een transportraad (de Transcommissie) en die hebben tegenvoorstellen gedaan. In een aantal voorstellen van de Transportraad kan de FNV zich wel vinden. De tegenvoorstellen van de Transcommissie zorgen echter voor verdere liberalisering van onze sector met enorme gevolgen voor arbeidsvoorwaarden, werkgelegenheid van chauffeurs en de concurrentiepositie van bedrijven.

“De nieuwe plannen uit Europa zijn op bepaalde onderwerpen minder slecht dan die van voor de zomer. Maar ze maken absoluut geen einde aan de wantoestanden in onze sector. Wij willen een eerlijke Europese Transportsector. Wij willen behoud van onze werkgelegenheid; onze cao en onze pensioenen. Wij willen eerlijke concurrentie tussen Nederlandse en buitenlandse bedrijven, zodat ook onze lonen eindelijk weer eens omhoog kunnen gaan!”, aldus FNV.

Eén reactie op “Vakbonden in actie voor beter Europa

 • Willem

  Dit is gewoon tijd verprutsen
  Wie wil dat cabotagegebeuren controleren ?
  Rust in de cabine ? Spanje is 1 van de grootste landen van Europa , vorige week stond op diario de transportes dat er geen boetes uitschreven worden

  Transporteurs willen dat de chauffeurs in de buurt van de auto zijn ivm diefstal en inbraak

  Wie moet alle werk gaan uitvoeren als we de oost europeese chauffeurs het niet meer mogen doen
  Hier wil het toch niemand meer
  Denk Je nou echt dat Europa luistert naar NL
  Laat je eigen toch eens nakijken

  Wat nog telt is goedkoop en verder niks
  Omstandigheden boeit de grote jongens niet
  Alleen de knip !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer